Teste psihologice pentru Poliție, Armata și Jandarmerie. Care sunt întrebările CAPCANĂ

de: Redacția
31 05. 2019

Toate persoanele care vor să fie admise în Armată, Poliție sau Jandarmerie trebuie să treacă mai multe teste psihologice. Unule dintre ele cuprind și evaluarea abilităților de orientare și de antrenament.

Dincolo de probele practice, la admiterea în Armată, Poliție sau Jandarmerie, există și câteva teste psihologice, la care candidații trebuie să obțină un punctaj suficient de mare, astfel încât să demonstreze că sunt apți să lucreze în aceste instituții.

Testele sunt secrete și, teoretic, niciun răspuns nu este greșit. Candidatul trebuie doar să fie sincer și să nu mintă în legătură cu unele emoții, trăiri sau sentimente, care sunt verificate prin intermediul acestor teste psihologice.

Testele psihologice pentru Poliție, Armată și Jandarmerie

Pe site-ul Ministerului Apărării există câteva indicații care îi vor ajuta pe candidați să-și dea seama ce îi așteaptă.

Exemplele nu fac parte din testele utilizate la selecție (acestea sunt secrete, la fel ca subiectele de concurs), dar sunt de același tip. Pentru testul (chestionarul) de personalitate nu este nevoie să te antrenezi, tot ce va trebui să faci este să fii sincer(ă) și să răspunzi spontan. Nu există răspunsuri corecte sau greșite. De regulă, primul răspuns care-ți vine în minte este cel mai bun. La fel și în cazul testului situațional, nu este nevoie de pregătire, ci doar de implicare, atenție și cooperare cu membrii echipei, în momentul susținerii probei”, se arată pe site ul MApN.

Numai că, după cum atrag atenția specialiștii, e posibil ca unele teste să fie depășite, mai ales că modelele sunt vechi, din anul 1970.

Bateria de teste este folosită din 1970 şi nu mai corespunde cu realităţile societăţii în care trăim. Permite ca persoane cum ar fi criminalul de la coaforul din zona Perla sau agresorul minorilor din Drumul Taberei să rămână în sistem”, spune, pentru Gândul, Cosmin Andreică, președintele Sindicatului Polițiștilor Europeni.

Cum se face recrutarea și selecția candidaților la Poliție

Recrutarea și selecția candidaţilor pentru admiterea în Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” se realizează de către Serviciile de resurse umane din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, respectiv din cadrul inspectoratelor județene de poliţie.

Candidații vor depune cererile de înscriere și vor completa dosarele de recrutare la sediile acestor instituții, în funcție de domiciliul/reședința înscris/ă în cartea de identitate. Spre exemplu, următoarea sesiune de admitere are loc în ianuarie 2020.

Data limită pentru depunerea cererii de înscriere este 15 noiembrie 2019.