Test suprem pentru Dacia Duster. Cum a reușit un român să meargă cu autoturismul până în capătul Siberiei

Test suprem pentru Dacia Duster. Cum a reușit un român să meargă cu autoturismul până în capătul Siberiei
Cum a reușit un român să meargă cu autoturismul până în capătul Siberiei

Doi români au de gând să organizeze vara aceasta o expediție de 55 de zile cu un Duster. Traseul va avea 25.500 de kilometri, de la Mioveni până la capătul Siberiei, la Magadan. În jur de 4.000 de km vor fi parcurși pe drumuri nemodernizate.

Test greu pentru Dacia Duster

Viorel Dumitrașcu este angajat la uzina Dacia de peste 25 de ani. El a fost inițiatorul expediției Transsiberian – Mioveni și va merge în expediție alături de soția sa, Gina. Viorel spune că mașina cu care va porni în expediție nu va avea foarte multe dotări suplimentare. Este vorba doar de un cârlig de remorcare spate, un troliu și un inversor de tensiune.

Mașina aleasă are 110 cai putere, fiind aleasă o variantă diesel. A ales această opțiune deoarece, după spusele lui, în Siberia benzina este de proastă calitate, iar motorina este una de bună calitate. Duster-ul cu care se va porni în expediție bărbatul este furnizat de uzina Dacia de la Mioveni, iar startul va fi pe 3 iulie.

„Ideea acestei expediţii mi-a venit în februarie 2020, după ce am văzut expediţia soţilor Attila şi Kinga Bertici din Satu Mare, care au parcurs 24.000 km în 48 de zile cu un Duster şi au atins cele mai reci zone locuite de pe glob, cu temperaturi de -60 de grade. Am legat o strânsă prietenie cu ei”, povesteşte Viorel Dumitraşcu.

Localitatea cu cea mai scăzută temperatură din lume

Viorel Dumitrașcu dorește să ajungă și la Oymyakon. Este o localitate din Rusia unde s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din lume. În ianuarie 1924, în Oymyakon s-au înregistrat -71,2 grade Celsius.

„Avem în plan conform proiectului, să desfăşurăm drapelul României, drapelul oraşului Mioveni şi drapelul Dacia în oraşul Yakutsk (capitala Republicii Yakutiya) din Federaţia Rusă, în data de 19 iulie, să ajungem pe 24 iulie în localitatea Oymyakon (celebra localitate din Republica Yakutiya, unde a fost înregistrată cea mai scăzută temperatura de – 71,2, într-o localitate locuită). În localitatea Ust-Nera (localitate din Republica Yakutiya, cea mai nordică localitate din traseul expediţiei) ne-am propus să ajungem în data de 25 iulie, iar în oraşul Magadan (capitala Regiunii Magadan din Federaţia Rusa) pe 28 iulie”, precizează Viorel Dumitraşcu.

În total, expediția de la uzina Dacia Mioveni până la Transsiberian va dura 55 de zile. De asemenea, Viorel Dumitrașcu a mai făcut cu mașina Turul Carpaților între 1 și 15 august 2020. Atunci a mers foarte mult pe drumuri forestiere. A decis să meargă pe acest traseu pentru a se acomoda cu traseele dificile.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI