Terenuri la suprapreț: Câți bani va primi Ștefănescu de la primăria București

de: Puiu Alexandru
17 01. 2019

Codrin Ștefănescu este secretar general PSD, iar în urma unei investigații Rise Project, a ieșit la iveală o vânzare iminentă către primăria Capitalei.

Cu nu mai puțin de patru milioane de euro va vinde Ștefănescu de la PSD câteva hectare de pământ către primăria București. Motivul achiziției are legătură cu extinderea Bulevardului Timișoara până la întâlnirea cu șoseaua de centură a orașului. Partea fascinantă nu este nici măcar derivată din suma primită, ci din cota de profit raportată la investiția făcută în urmă cu câțiva ani în aceeași bucată de teren.

După ancheta jurnalistică a redactorilor Rise Project, s-a ajuns la concluzia că Ștefănescu se va bucura de un profit de 2200% raportat la investiție. Totul a plecat de la un scenariu de genul omul potrivit la locul potrivit. În noiembrie 2013, primarul de atunci al capitalei a venit cu inițiativa exproprierii unor terenuri pentru extinderea bulevardului Timișoara. Tot atunci, proiectul a fost aprobat de către Consiliul General al Municipiului Bucureși.

Printre loturile nominalizate în acel context, a fost trecut și unul deținut în coproprietate de către Codrin Ștefănescu în colaborare cu o fostă colaborare a magnatului imobiliar Dragoș Dobrescu. Era vorba de o suprafață de 3,18 hectare și reprezintă cea mai mare parcelă dintre cele pe care și-a propus primăria să le cumpere.

În cazul în care nu era evident că cineva nu avea niciun motiv să cumpere terenul respectiv dacă nu știa că va valora în curând o avere, jurnaliștii Rise au atras atenția asupra câtorva particularități. Pământul care se vinde acum cu fabuloasa sumă de 156 de euro pe metru pătrat se găsește la periferia Bucureștiului, lângă centrala electrotermică Vest. Este complet părărăsit, băntuit de câini și acoperit de gunoaie. Probabilitatea să se fi realizat acolo vreo investiție era zero.

Ca cercul să fie complet, terenul de 12,7 hectare deținut de Ștefănescu și fosta colaboratoare a lui Dragoș Ștefănescu s-a aflat în posesia statului român până în februarie 2004. Atunci, împreună cu restul până la 107,9 hectare, au fost retrocedate la cererea companiei Institutului Pasteur SA, cu argumentul că au făcut parte în trecut din patrimoniul ei istoric. Ștefănescu a cumpărat acel teren cu colaboratoarea sa la prețul derizoriu de 0,09 euro pe metru pătrat în septembrie 2004, în cazul în care cumpărat este cel mai potrivit cuvânt.