Tentativă de asasinat la adresa lui George Bush. Cum a încercat un agent ISIS să-l omoare

de: Ana Chivu
24 05. 2022

Un presupus agent ISIS a complotat să îl omoare pe George W. Bush. O cerere de mandat de percheziție a FBI a oferit mai multe detalii despre cele întâmplate. Agenția Federală de Investigații a descoperit complotul prin intermediul a doi informatori confidențiali, dar și prin supravegherea contului presupusului agent ISIS de pe platforma WhatsApp deținută de Meta. Individul a spus că vrea să îl asasineze pe Bush pentru că îl consideră responsabil pentru moartea multor irakieni. Cum a încercat să facă asta?

Cum a încercat un agent ISIS să îl omoare pe Bush: ce plan a avut?

Un presupus agent ISIS din Statele Unite ale Americii a complotat să îl omoare pe George W. Bush. Individul a ajuns chiar să călătorească la Dallas în luna noiembrie pentru a filma în jurul casei fostului președinte.

De asemenea, el a recrutat o echipă de compatrioți pe care spera să o introducă ilegal în țară pe la granița cu Mexicul, arată o cerere de mandat de percheziție a FBI depusă în data de 23 martie, conform Forbes.

Agenția Federală de Investigație a descoperit complotul prin intermediul a doi informatori confidențiali, dar și prin supravegherea presupusului agent ISIS pe WhatsApp.

Individul a spus că îl vrea pe Bush mort pentru că îl vede vinovat pentru uciderea multor irakieni și pentru destrămarea țării după invazia militară a SUA din anul 2003, conform mandatului de percheziție dezvăluit în cursul săptămânii curente în Ohio.

Anchetatorii federali continuă să monitorizeze amenințările din partea ISIS cu toate că grupul a fost slăbit de serviciile de informații și de o serie de operațiuni militare americane din ultimii ani. Se mai cunoaște faptul că presupusul agent ISIS se află în Statele Unite ale Americii din 2020 și avea o cerere de azil în așteptare.

Detalii

Invazia Irakului din 2003 a avut loc între 20 martie și 1 mai și a adus la începerea Războiului din Irak. Acesta a fost numit Operațiunea Eliberarea Irakului de către Statele Unite ale Americii. La invazie au luat parte trupe din: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia și Polonia.

Numărul participanților a fost:

  • SUA aproximativ 192 000 militari
  • Marea Britanie 45 000 militari
  • trupe în număr mai mic din alte țări.

În acea perioadă s-a intenționat și deschiderea unui front în Nord, dar Turcia a refuzat să îi fie folosit teritoriul în acest scop după ce SUA nu și-a dat acordul ca armata turcă să fie folosită împotriva insurgenților kurzi în Turcia. Forțele trimise în Irak după invazie au fost numite „Coaliția celor favorabili”.