Tensiuni uriașe în SUA. Joe Biden, declarația care îl anunță triumfător. Ce le-a transmis cetățenilor

Tensiuni uriașe în SUA. Joe Biden, declarația care îl anunță triumfător. Ce le-a transmis cetățenilor
Joe Biden și Trump, în lupta pentru putere

Chiar dacă numele noului președinte al Statelor Unite nu este încă cunoscut, Joe Biden, câștigător în Michigan și Wisconsin, se apropie cu pași repezi de Casa Albă. În timp ce cinci state nu au transmis încă rezultatele, printre care se numără Pennsylvania și Nevada, Donald Trump s-a angajat într-un adevărat război judiciar de gherilă.

Joe Biden, la un pas de a-l înlocui pe Trump la Casa Alba

Joe Biden se află la porțile Casei Albe. Cu Wisconsin și Michigan câștigate, candidatul democrat a obținut miercuri, 4 noiembrie, victorii prețioase, pe parcursul unei zile pline de evenimente. Joe Biden are până acum 264 de alegători, în timp ce Trump are doar 214. Dacă ar câștiga Nevada (6), Biden ar ajunge la numărul magic de 270 , fiind astfel ales președinte al Statelor Unite.

În această perioadă atât de greu încercată, Statele Unite se confruntă cu una dintre cele mai tensionate alegeri din ultimele decenii, astfel că a mai trecut încă o zi fără a știi cine a câștigat.

Alegeri, în vremea pandemiei
Măsuri de protecție în timpul alegerilor din SUA

Din păcate, restricțiile impuse de pandemie a afectat destul de tare scrutinul, astfel că numărul record de buletine de vot transmise prin poștă au crescut și mai tare tensiunea. Din teama de a nu pierde alegerile, echipa de campanie a lui Donald Trump a anunțat acțiuni ilegale miercuri în instanțele de stat din Georgia, Michigan și Pennsylvania.

Campania președintelui urmărește oprirea numărării voturilor în statele Michigan și Pennsylvania, în timp ce în Georgia intenționează să interzică numărarea buletinelor de vot care ar fi sosit după termenul limită.

În Michigan, managerul de campanie al lui Trump, Bill Stepien, a declarat că echipei sale nu i s-a permis accesul la vot în „numeroase” locuri în care rivalul Joe Biden înregistrează o ușoară conducere.

Ce declarație a făcut Joe Biden

Potrivit ultimelor sondaje, Joe Biden se apropie de o victorie iminentă, astfel că acesta a anunțat că este câștigător în destule state pentru a întruni numărul necesar de electori care decide învingătorul în cursa pentru Casa Albă. „Am încredere că vom fi victorioşi”. Acesta a mai precizat că nu se proclamă anticipat învingător, acest lucru petrecându-se când va știi oficial acest lucru.

Biden a ținut un discurs demn de a oferi încredere electoratului că acesta va reuși să vindece rănile americanilor creând din nou un stat unitar.

„Peste 150 milioane de americani au votat (…) Oamenii au decis, puterea vine de la oameni, doar voinţa lor determină cine va fi preşedinte.

În lupta electorală suntem democraţi (cu referire la Partidul Democrat, n.r.), dar voi guverna ca preşedinte al americanilor. Preşedinţia nu este o instituţie partizană, ci un mandat naţional naţional de reprezentare a tuturor, care presupune grija faţă de toţi americanii, şi asta este ceea ce voi face.

Trebuie să ne oprim din a ne trata oponenţii drept inamici. Nu suntem inamici. Ce ne apropie, ca americani, este mai puternic decât ce ne desparte. A venit timpul să facem ce am făcut mereu, ca cetăţeni ai Americii – să lăsăm în urmă discursurile aspre de campanie, să ne vedem şi să ne ascultăm, din nou, unii pe ceilalţi, să ne respectăm şi să avem grijă unii de ceilalţi, să fim uniţi, să ne vindecăm, să fim solidari, ca naţiune”, a concluzionat el, potrivit antena3.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI