Templul grandios din București, construit cu ajutorul unui oficial otoman. Pe zidurile sale e desenat Arborele Vieții
În urmă cu 158 de ani se construia un edificiu ce dăinuie și astăzi, și anume templul grandios din București, construit cu ajutorul unui oficial otoman, iar pe zidurile sale e desenat Arborele Vieții. Citește mai departe și afă despre acest loc spectaculos.
Templul Coral, templul grandios din București
Anul 1866, o perioadă extrem de plină de istorie, sub auspiciile unuia din cele mai mari imperii, Otoman. Bucureștiul, la acel moment condus de Carol I, avea să cunoască o perioadă înfloritoarea, din punct de vedere economic, dar și din punct de vedere al cosntrucțiilor.
Printre acestea se numără și celebrul Templu Coral, templul grandios din București, construit cu ajutorul unui oficial otoman în același an, și pe ale cărui ziduri e desenat Arborele Vieții.
Construcția, o replică a unui alt lăcaș de cult, consturit în Viena anului 1858, Sinagoga Tempelgasse, a rămas singura de acest fel, după ce în perioada Celui De-al Doilea Război Mondial, naziștii distrugeau edificiul din Viena, în 1938.
Templul avea să fie devastat de o parte a românilor, extrem de naționaliști, dar Carol I avea să contribuie financiar la restaurarea acestei splendide sinagogi în stil maur.
Templul este și o mărturie a Holocaustului
În acei ani în România existau peste 850.000 de evrei, a doua comunitate ca mărime din România Mare, iar în curtea interioară turiștii care vizitează templul vor da și peste mărturii ale Holocaustului, în care și-au pierdut viața un număr extrem de mare de evrei.
Tot aici, construit în 1991, se află un alt memorial al victimelor Holocaustului, care aduce aminte de atrocitățile războiului, inclusiv despre cei aproximativ 400.000 de evrei români care au decedat în acea perioadă. Astăzi, din cei peste 700.000 de evrei în anii ’30, numărul celor din comunitate a scăzut considerabil.
Templul grandios din București are desenat Arborele Vieții pe zidurile sale
Templul grandios din București reprezintă la acest moment unul din cele mai importante și mai mari lăcașuri de cult de rit mozaic, iar de-a lungul timpului avea să suporte mai multe modificări. Ceea ce îți va atrage atenți la templul grandios din București este Arborele Vieții, o imagine puternică în tradiția evreiască timp de mii de ani, semnificând mult mai mult decât nemurirea.
Lăcașul de cult avea să mai trecă odată printr-o situație aproape dramatică, în perioda comunistă, când planurile lui Nicolae Ceauşescu era să fie demolate toate bisericile și lăcașurile de cult. Dar, cu ajutorul comunităților internaționale de la acea vreme, și prin eforturile făcute de rabinul Moses Rosen, s-a reușit evitarea demolării sale.
Astăzi, atât bcureștenii, cât și turiștii străini pot vizita templul, situat pe Strada „Sfânta Vineri”, în fiecare zi, dar numai în timpul orelor în care este deschis publicului larg, având în vedere că aici se mai țin și astăzi slujbe religioase ale comunității evreilor.