Temperaturi de foc în România! Avertisment meteo: 36 de grade la umbră

Temperaturi de foc în România! Avertisment meteo: 36 de grade la umbră
Temperaturi de foc în România! Anunțul meteorologilor

Vara își spune într-adevăr cuvântul! După averse continue și fenomene meteo nepotrivite sezonului cald, temperaturile de foc revin în România. Ce anunță meteorologii?

Anunț ANM: 36 de grade Celsius la umbră

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au indicat o nouă prognoză. Aceștia arată că vom avea parte de o vară foarte călduroasă. După ploile zilnice de care am avut parte săptămânile trecute, acum ne bucurăm de canicula potrivită sezonului estival. În perioada 30 iunie, ora 12:00 și 1 iulie, ora 18:00, vremea va fi călduroasă, izolat caniculară. Zonele afectate cel mai mult de temperaturile de foc sunt județele din zona de sud și sud-est, unde maximele se vor încadra între 33 și 36 de grade Celsius. Miercuri, maximele vor fi cuprinse în general între 32 și 34 de grade Celsius. Disconfortul termic se va resimți în special în zonele de câmpie din regiunile precizate pe timpul amiezii. Indicele temperatură-umezeală va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

  • Informare meteorologică: „ Vremea va fi călduroasă, izolat caniculară, marți (30 iunie) în regiunile sudice și sud-estice, unde temperaturile maxime se vor încadra între 33 și 36 de grade, iar miercuri (01 iulie) și în cele vestice, unde vor fi maxime termice cuprinse, în general, între 32 și 34 de grade. Mai ales în zonele de câmpie din aceste regiuni, disconfortul termic va fi accentuat la amiază, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.”
Anunțul meteorologilor ANM - 36 de grade Celsius la umbră. Care sunt zonele afectate?
Anunțul meteorologilor ANM – 36 de grade Celsius la umbră. Care sunt zonele afectate?

Avertizarea specialiștilor

„Interval de valabilitate: 30 iunie, ora 12:00 – 30 iunie, ora 20:00 Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată Zone afectate: conform textului și hărții. În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali, cea mai mare parte a Dobrogei, sudul Moldovei și estul Munteniei, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 30…50 l/mp.”
Administrația Națională de Meteorologie