Temperaturi de -20 de grade în România. Zonele afectate de ger cumplit în curând
Suntem la jumătatea lunii octombrie, dar prognoza meteo pentru următoarea perioadă nu este una prea bună. Conform datelor actualizate, se pare că România ar putea trece printr-o perioadă cu temperaturi extreme și ger. Meteorologii AccuWeather, de exemplu, spun că sudul Europei va fi sub condiții de ger, inclusiv România. De cealaltă parte, meteorologii români spun că vor exista temperaturi de -20 de grade în România.
Vremea rece va fi influențată de La Niña
Începutul oficial al iernii este la puțin peste două luni distanță. Ehipa de meteorologi de la AccuWeather a alcătuit deja o perspectivă pentru ceea ce va aduce iarna în Europa în acest sezon.
Costurile în creștere ale energiei electrice și ale gazului pe întreg continentul pun o presiune suplimentară pe perspectiva a ceea ce va aduce această iarnă. Perioadele de vreme rece ar putea însemna un efect de antrenare în diferite aspecte ale economiei europene. Ar putea aduce efecte de lungă durată asupra vieții de zi cu zi a locuitorilor, precum și repercusiuni asupra turismului și comerțului care se pot extinde la nivel global.
În acest sezon de iarnă, experții spun că modelul general va fi influențat în mare măsură de La Niña. În timpul fenomenului La Niña, temperaturile neobișnuit de scăzute ale oceanelor se extind în Pacificul ecuatorial. Acest aspect creează un sistem de feedback oceanic-atmosferic care poate avea un impact asupra vremii pe tot globul.
Experții spun că va avea efect, în special asupra temperaturilor de iarnă și a modelelor de zăpadă. Climatologii spun că La Niña este încă în curs de întărire și se preconizează că va continua și în restul lunilor de toamnă și de iarnă. „Se așteaptă ca La Niña să atingă apogeul în noiembrie”, a declarat Jason Nicholls, meteorologul internațional principal al AccuWeather.
Sudul Europei va fi afectat de furtuni puternice
Meteorologii de la AccuWeather spun că există indicii că traiectoria generală a furtunilor din această iarnă va viza adesea sudul Europei. Localitățile din Portugalia, Spania, sudul Franței, Italia și Balcani au șanse mai mari de a primi ploi mai frecvente. Tot aici vor apare și fenomene extreme provocate de vânt decât alte părți ale continentului. În unele privințe, locuitorii din sud-estul Europei ar putea observa unele asemănări cu cele din ultimii doi ani.
Acest lucru ar putea însemna un risc sporit de ploi abundente în vestul Balcanilor. O traiectorie de furtună dominantă spre sud în Europa ar însemna și un potențial de căderi mai mari de zăpadă de-a lungul versanților sudici ai Alpilor, a explicat AccuWeather.
Am putea avea temperaturi de -20 de grade în România, în această iarnă
Deși meteorologii români prevăd o iarnă, relativ, calmă, nu este exclus să ajungem și la temperaturi de -20 de grade în România. Într-o intervenție recentă, meteorologul Florinela Georgescu spune că „este o estimare timpurie” și că „este foarte devreme sa vorbim despre ce ne așteaptă. Să ne aducem aminte ce înseamnă o iarnă. Ger temperaturi care nopţile pot coborâ spre -20 de grade poate mai jos. Dar nu sunt excluse şi episoade cu vreme caldă, valori peste 15 grade.”
Zonele mai afectate de posibilele fenomene extreme din acastă iarnă, cu temperaturi de -20 de grade, ar putea fi nordul, centrul, nord-vestul și nord-estul României, conform primelor prognoze de iarnă.
Cu toate că există aceste premize, Florinela Georgescu mai spune că „ Momentan, cele mai timpurii semnale despre regimul temperaturilor arată că vom putea avea o iarnă apropiată normelor, dar niciodată nu trebuie să excludem apartia fenomenelor severe pe un interval scurt de timp.”
Acest aspect sumbru, deși ar putea fi real, este totuși unul moderat, mai spun meteorologii. Specialiștii sunt de părere că iarna 2022-2023 va fi una cu extrem de puțină zăpadă. Lipsa zăpezii va afecta grav, în primul rând, agricultura. Rămâne să vedem, în cele din urmă, cum va fi această iarnă și care vor fi valorile termice.