Temperatura pe care trebuie să o ai iarna în dormitor. De ce trebuie să fie mai puține grade
Nivelul de căldură din locuința ta poate influența semnificativ calitatea odihnei. Asta, bineînțeles, pe lângă faptul că are consecințe directe asupra facturilor, o problemă de interes major pentru români în această perioadă de criză. Află în rândurile de mai jos care este temperatura pe care trebuie să o ai iarna în dormitor, potrivit specialiștilor.
De ce este important ca dormitorul să fie răcoros
Odată cu instalarea vremii reci, românii au început să își facă griji cu privire la consumul de energie sau, după caz, de gaz. Scumpirea utilităților în ultima perioadă i-a determinat pe consumatori să fie mai atenți la felul în care își gestionează banii. Unii au dat deja drumul la căldură, în timp ce alții încă amână să o facă de teama facturilor mari.
Dincolo de problemele economice, temperatura din locuința noastră este unul dintre cei mai importanți factori care influențează calitatea somnului. Cercetătorii au ajuns la concluzia că, pentru a reuși să te odihnești bine, este nevoie ca în încăperea în care dormi temperatura să nu fie foarte ridicată.
Patru din cinci respondenți la un sondaj realizat de Fundația Națională pentru Somn au recunoscut că pot să se odihnească bine dacă în dormitor temperatura este rece. În spatele fenomenului, se află și o explicație științifică. Menținerea dormitorului răcoros ajută organismul să se odihnească eficient. O temperatură ridicată va da naștere stărilor de disconfort și agitație în timpul somnului.
Dacă te odihnești într-un dormitor prea cald, te vei trezi cu o stare de oboseală mai accentuată decât înainte să te pui la somn, spun cercetătorii. Astfel, este important să știm ce temperatură să menținem în încăperea din casă unde dormim.
Temperatura pe care trebuie să o ai iarna în dormitor
Temperatura ideală pe care trebuie să o ai iarna în locuință. În perioada sezonului rece, temperatura care ar trebui să fie înregistrată în casa ta este de 20 de grade Celsius. Valorile termice pot varia în funcție de tipul încăperii din locuință.
Dormitorul, unde obișnuim să stăm mai des, ar trebui să prezinte o temperatură optimă de 20 grade Celsius. În living, însă, valoarea termică ar trebui să fie setată în jur de 18-19 grade Celsius.
Dacă plecăm de acasă pentru o perioadă de câteva zile, lucrurile stau puțin diferit. Ca regulă generală, într-un apartament sau o casă nelocuită, temperatura ar trebui menținută la 13-15 grade Celsius, iarna. Niciodată nu ar trebui să scadă sub 10 grade Celsius, spun specialiștii în domeniu.
Citește și: Când va ninge prima oară în această iarnă, în România. Temperaturile scad brusc, vin precipitaţiile
Corpul uman este „programat” în așa fel încât să experimenteze o scădere a temperaturii, seara. Este un semnal pe care organismul ni-l transmite pentru a fi conștienți că trebuie să ne odihnim. Menținerea dormitorului răcoros pe timpul nopții poate ajuta la reglarea temperaturii organismului.