Temperatura optimă în calorifere la centralele în condensare. Ce trebuie să știi dacă nu vrei facturi uriașe

de: Anca Lupescu
24 11. 2023

Care este temperatura optimă în calorifere la centralele în condensare? Centrală termică asigură căldura și apa caldă, însă cei care au centre în condensare trebuie să știe la ce valoare să regleze apa din ea pentru ca aparatul să funcționeze bine și nu aibă un consum de energie uriaș. De ce trebuie să ții cont când setezi temperatura apei la o astfel de centrală și cum să o folosești corect?

Care este cea mai bună temperatură în casă?

În timp ce temperatura recomandată ar trebui să fie în jur de 16-18 grade Celsius atunci când dormi, totul depinde de preferințele personale, zona casei tale, activitățile obișnuite și preferința ta de temperatură. 

Iarna, temperatura ar trebui să fie mai ridicată, în special când ai un nou născut sau o persoană în vârstă în casa ta. Vara, casa ar trebui să fie mai răcoroasă. Deoarece aerul cald se ridică, ține termostatul scăzut în camerele de la etaje superioare. 

Citește și: La ce oră se udă florile și plantele. Trucul genial știut de cei mai pricepuți grădinari

Scăderea temperaturii odată ce toată lumea se duce la culcare este cheia pentru un somn confortabil. O cameră caldă te va împiedica să adormi complet pentru că semnalează creierului tău să fie mai alert și treaz, ceea ce poate duce la dureri de cap dimineața. O cameră rece poate provoca insomnii și un nas înfundat — în cel mai rău caz, poți dezvolta apnee de somn din cauza frigului. Trebuie să găsești un echilibru.

Dacă te trezești în mijlocul nopții ud de transpirație și te simți nemulțumit, trebuie să scazi termostatul la 18 grade Celsius. Dacă vrei o cameră mai rece, dar ai un bebeluș sau un copil mic în cameră cu tine, nu scade temperatura sub 17,78 grade Celsius.

Este recomandată menținerea termostatului la 20 de grade Celsius când ești cu o persoană în vârstă sau cineva care se recuperează de la o boală, deoarece sunt mai sensibili la temperaturi scăzute. Când ești cu cineva cu probleme respiratorii, menține-l la 15,5 grade Celsius.

Află și: Ce trebuie să montezi în spatele caloriferelor pentru ca centrală termică să fie mai eficientă iarna. Aşa vei păstra căldura în casă

Desigur, aceste temperaturi ideale diferă pentru sexe și grupe de vârstă diferite. Din acest motiv, temperatura camerei ar trebui ajustată în consecință. 

Temperatura optimă în calorifere la centralele în condensare

Dacă ai o centrală în condensare, atunci trebuie să setezi temperatura apei care e folosită ca agent termic în jur de 70 de grade Celsius dacă vorbim despre o centrală termică convențională.

La centralele moderne, temperatura apei se situează în intervalul 55-60 de grade.

Reglarea temperaturii în centralele în condensație în acest randament este cea care dă randamentul maxim pentru centrală în condensație, dar te ajută să ai cel mai redus consum de gaze.

Dacă setezi la o temperatură de sub 40 de grade, centrală nu mai dă randament, iar sistemele sunt suprasolicitate și nu se mai recuperează căldură.

Citește și: Unde se poate monta centrala termică. Locul din casă în care nu trebuie să o instalezi sub nicio formă

Astfel, trebuie să reglezi temperatura centralei în condensație la o valoare de 70 de grade, iar dacă vei mări temperatura, se va mări și consumul de gaz și în casă va fi prea cald.

Femeile preferă o temperatură mai ridicată decât bărbații

În diferite studii de-a lungul anilor, s-a constatat că bărbații și femeile au preferințe diferite în ceea ce privește temperatura camerei. 

În mod tipic, bărbații preferă temperaturi mai reci decât femeile. Într-un studiu german, 500 de bărbați și femei au fost rugați să facă teste la diferite temperaturi, între 16 și 32 de grade Celsius.

Citește despre: Când trebuie să porneşti centrala termică

Studiul arată că abilitățile de rezolvare a problemelor ale femeilor s-au îmbunătățit de fiecare dată când proctorii testului au crescut temperatura. Concluzia este că femeile se simt mai confortabil și sunt mai eficiente la temperaturi mai ridicate – 20 până la 24 de grade Celsius.