Temperatura la care trebuie setată centrala în fiecare noapte. Reduci factura cu 25%

de: Năstase Mirabela
01 10. 2022

La ce temperatură trebuie să setezi centrala în fiecare noapte. Astfel, poți reduce factura și cu 25%. Cum facturi mari sunt anunțate și pentru gazele naturale, este important să cunoști anumite detalii care te pot ajuta să echilibrezi raportul consum-confort, și nu în ultimul rând, cheltuieli.

Temperatura la care trebuie setată centrala în fiecare noapte

În sezonul rece, facturile la gaz constituie un motiv de îngrijorare pentru românii tot mai împovărați de majorări de prețuri, astfel că sfaturi privind utilizarea mai inteligentă a centralei termice sunt oricând binevenite.

Mai ales că, în ultimii ani, tot mai mulți români au ales să își monteze propria centrală în locuință, pe fondul neplăcerilor cauzate de defecțiunile sistemului termic centralizat, în urma cărora deseori s-au trezit fără căldură și apă caldă, fix în toiul iernii.

În plus, tot mai mulți oameni aleg în continuare să se debranșeze de la sistemul centralizat, iar asta pentru că, în această iarnă, sunt anunțate creșteri semnificative la facturile de la căldură.

Cei care au deja montată o centrală termică în locuință sau doresc să o facă, ar trebui să cunoască modul optim de funcționare a ei, pentru a putea reduce din consum. Un lucru esențial în acest sens este montarea unui termostat. Dispozitivul te ajută să optimizezi consumul și să menții căldura în casă. Trebuie să știi faptul că o centrală fără termostat va funcționa mai mult timp și îți va încărca, astfel, factura la gaze.

De aceea, specialiștii recomandă termostatul și reglarea acestuia, pe timp de zi, la o temperatură de maximum 22-23 de grade Celsius. Iar în timpul nopții, valoarea nu trebuie să depășească 19 grade Celsius. Dacă ții cont de aceste recomandări, vei reuși să economisești până la 25% din costurile de încălzire.

Unde amplasezi termostatul

În ce privește termostatul, mai trebuie să știi că există două tipuri: cel cu fir și cel wireless. Indiferent de ce model alegi, este important să știi că el trebuie amplasat în camera unde îți petreci cel mai mult timp și unde, de regulă, este mai cald. Dacă îl pui într-o încăpere mai răcoroasă, el va înregistra o temperatură mai scăzută, iar centrala va funcționa mai mult pentru a o încălzi.

Un alt sfat pentru a reduce consumul este ca atunci când nu stai în dormitor, spre exemplu, pe timpul zilei, să nu ții caloriferul în permanență deschis. Poți alege să-l închizi sau să îl setezi pe funcția economic și lași ușa deschisă la cameră, pentru ca acolo să pătrundă căldura din restul casei.