Temperatura la care trebuie să setezi centrala termică pentru apa de la robinet. Greșeala care îți mărește cu 40% factura
Indiferent dacă centrala este pe gaz sau pe curent electric, consumă foarte multă energie când încălzește apa. Din acest motiv, este important să știm la ce temperatură trebuie să reglăm acest aparat în așa fel încât să nu facem risipă de bani. Află în rândurile de mai jos la ce temperatură să setezi centrala pentru apă caldă, ca să ai facturi mai mici.
La ce temperatură să setezi centrala pentru apă caldă
Românii sunt mai atenți în acest sezon rece la consumul de energie, mai ales având în vedere criza de la nivel european. Autoritățile au avertizat în repetate rânduri cu privire la scumpirile ce urmează a fi înregistrate la utilități în următoarele luni. Prin urmare, consumatorii încearcă să fie mai economi și să pună cât de mulți bani pot deoparte.
Unul dintre aparatele ce au fost studiate mai îndeaproape în ultima perioadă de către români este centrala termică. Indiferent dacă este pe gaz sau pe curent, acest dispozitiv este responsabil pentru o mare parte a cheltuielilor înregistrate în factura la energie. Și când încălzim apa de la robinet, dar și când încălzim locuința.
Potrivit specialiștilor, cei mai mulți dintre români obișnuiesc să exagereze cu nivelul la care încălzesc centrala pentru apă. Ultimele date arată că mulți consumatori reglează apa de la robinet la peste 70 de grade Celsius. Acest tip de consum poate crește suma de bani de pe facturi cu până la 40 de procente.
Este bine ca omul, în general, să se spele la o temperatură de 37 de grade, maximum 38,3 grade Celsius. În niciun caz, temperatura apei nu ar trebui să treacă de 41 de grade, potrivit medicilor dermatologi. Dacă avem grijă să setăm temperatura apei la o valoare mai mică pe viitor, cu siguranță vom resimți diferența în costurile la energie, spun specialiștii.
Ce temperatură trebuie să menții în casă în sezonul rece
Așa cum am menționat deja, un rol important în consumul de energie îl joacă și temperatura la care setăm căldura în locuință. Este recomandat ca în astfel de cazuri să nu ne bazăm doar pe centrală, ci să amplasăm în casă și un termostat inteligent. Un astfel de instrument poate îmbunătăți foarte mult eficiența centralei.
În ceea ce privește temperatura pe care trebuie să o avem în casă, în așa fel încât să ne menținem și sănătoși, dar să facem și economie, specialiștii spun că termostatul ar trebui să fie reglat la 19-21 de grade Celsius. În cel mai rău caz, limita de 21 de grade reprezintă temperatură confortabilă pentru majoritatea consumatorilor.