Temperatura la care trebuie să setezi aerul condiționat. Așa reduci facturile la un sfert

de: Ștefan R. Apostol
05 07. 2022

Temperatura la care trebuie să setezi aerul condiționat. Se întâmplă în fiecare an. Temperaturile exterioare încep să se încălzească, porniți aerul condiționat central și acum este timpul să luați o decizie. Care este temperatura la care trebuie să setezi aerul condiționat pe timpul verii? Potrivit specialiștilor 25 de grade este punctul ideal pentru aparatele de aer condiționat. Asta dacă vrei să reduci facturile la un sfert și confortul atunci când ești acasă și ai nevoie de răcire. Dar, în realitate, aceasta este o întrebare la care nu există un răspuns unic pentru toți.

Câteva sfaturi înainte de a răspunde la întrebări

Pentru a determina răspunsul potrivit va fi nevoie de câteva experimente cu diferite setări. De asemenea, va fi necesar să stabilești dacă ești mai interesat să ai facturi mai mici la electricitate, un nivel mai ridicat de confort sau un echilibru între cele două.

Alți factori care pot afecta cea mai bună temperatură pentru AC în locuința ta sunt, după cum urmează:

  • numărul de persoane,
  • volumul de activitate fizică
  • umiditatea,
  • cantitatea de lumină solară directă,
  • numărul de ferestre

 

În cele din urmă, cea mai bună setare a AC pentru casa ta este cea care vă face pe tine și familiasă vă simțiți confortabil cu costuri de utilități pe care vi le puteți permite.

Care este temperatura la care trebuie să setezi aerul condiționat pe timpul verii?

Atunci când căldura și umiditatea te fac să transpiri, tentația este să pornești aerul condiționat și să te bucuri de aerul rece și uscat. Apoi primești factura la utilități și există un preț de plătit pentru tot acest confort suplimentar.

Vrei să economisești bani, așa că setează termostatul cu câteva grade mai sus și ciclul începe din nou. Dacă acest lucru sună prea familiar, există câteva modalități de a găsi acel echilibru confortabil între confort și economii.

Începi prin a seta termostatul mai mare decât în mod normal atunci când ești plecat și la 25 de grade când ești acasă. Aceasta este setarea recomandată de specialiști atunci când ai nevoie de răcire, dar dorești să economisești energie.

Dacă ți se pare că locuința este prea caldă pentru confort, încearcă să reduci setarea temperaturii cu un grad sau două pentru a vedea dacă te simți mai răcoros. Continuă să reduci setarea temperaturii cu unul sau două grade până când toată lumea se simte confortabil în mod constant.

Pe măsură ce experimentezi pentru a găsi setarea care-ți convine, ia în considerare utilizarea unora dintre sfaturile de economisire a energiei și de îmbunătățire a confortului care urmează.

Sfaturile de economisire a energiei. Așa reduci facturile la un sfert

O modalitate simplă de a reduce costurile cu energia este să setezi o temperatură mai ridicată pe termostat atunci când nu este nimeni acasă. Ai putea fi tentat să oprești pur și simplu aerul condiționat. De fapt este mai bine să reglezi temperatura cu câteva grade mai sus, cu aproximativ 7-10 grade.

Instalează un termostat programabil. Așa reduci facturile la un sfert, poți economisi până la 10% din factura de energie. Oprirea completă a sistemului te poate costa de fapt bani din cauza energiei suplimentare necesare pentru a răci din nou locuința până în zona de confort.

Un alt obicei pe care trebuie să-l eviți atunci când cauți cea mai bună temperatură pentru setările AC este setarea termostatului pe o setare mai rece pentru a răci mai repede casa după ce ai fost plecat. Aparatul de aer condiționat nu se va răci mai repede. Se va răci în același ritm, dar va funcționa mai mult timp până când va ajunge la temperatura mai mică.

Pe termen lung, această răcire suplimentară poate duce de fapt la o cheltuială inutilă. Dacă nu ai deja unul, o soluție mai bună este să folosești un termostat programabil sau chiar un termostat inteligent. Aceste termostate pot fi setate pentru a crește automat temperatura, mai ales atunci când ești plecat, și pentru a reseta sistemul la o temperatură mai confortabilă până la întoarcere. Cu un termostat inteligent, poți ajusta setările oriunde te afli, folosind un dispozitiv conectat, cum ar fi un telefon inteligent sau o tabletă.

Alte sugestii suplimentare de îmbunătățire a confortului (și de economisire a banilor) includ:

  • Închiderea jaluzelelor în timpul zilei pentru a reduce căldura de la lumina soarelui.
  • Opriți aerul condiționat și deschideți ferestrele noaptea pentru a vă răci în mod natural casa.
  • Închideți ferestrele în timpul zilei pentru a etanșa aerul mai rece.
  • Adăugați burlane la deschiderile ferestrelor și ușilor pentru a etanșa mai bine confortul și a izola căldura.
  • Evitați utilizarea aparatelor care generează căldură, mai ales în timpul zilei.

Concluzie și un ultim sfat

Deși 25 de grade este o temperatură bună pentru economisirea energiei și pentru confort atunci când ești acasă, nu este ideală pentru somn. De fapt, temperaturile din dormitor care sunt prea calde sau prea reci pot duce la o noapte agitată.

O recomandare generală este că temperatura optimă pentru somn este între 15 și 19 grade, indiferent de anotimpul de afară. Pentru a contribui la asigurarea unei nopți mai bune de odihnă, ia în considerare posibilitatea de a reseta termostatul înainte de a merge la culcare. Așa lași suficient timp pentru ca temperatura din dormitor să se ajusteze.

Dacă ai un termostat programabil, ai putea dori să îl programezi pentru a reduce automat temperatura în timpul orelor în care dormi. Recomandările de mai sus se referă la un adult obișnuit. Sugarii și copiii mici ar trebui să stea în camere cu o temperatură ușor mai ridicată. Așa se va asigura un somn mai bun și mai odihnitor.