Temperatura la care să gătești puiul la cuptor pentru cel mai bun gust. Așa va ieși delicios
Gospodinele muncesc din greu pentru a prepara cele mai delicioase rețete, indiferent de anotimpul în care ne aflăm. Toamna, pe lângă murături, tocănițe și supe, românii preferă să mănânce carne de pui la cuptor, pentru a savura un preparat cald și slab în calorii. La ce temperatură trebuie gătit puiul, pentru a obține un gust desăvârșit.
La ce temperatură trebuie să gătești puiul la cuptor
Experții în arta culinară știu cât de important este timpul de coacere al preparatelor. Pe lângă faptul că trebuie să fii atent să nu arzi mâncarea sau, din contră, să o servești nefăcută, specialiștii atrag atenția asupra faptului că puiul la cuptor poate conține anumite bacterii, dacă nu este gătit ca la carte.
Conform oficialilor, de la Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii, carnea de pui trebuie gătită, la cuptor, la o temperatură internă optimă de 74 de grade Celsius.
Astfel, experții susțin că vei putea distruge posibilele bacterii precum salmonella și E. coli. Pe de altă parte, unele rețete insistă ca puiul la cuptor să fie gătit la o gradație internă de 80 – 85 grade Celsius.
Care ar fi răspunsul real pentru temperatura corectă a puiului gătit? Ei bine, cei de la Taste of Home susțin că depinde foarte mult de tipul de pui pe care îl gătești.
Cum iei temperatura internă a puiului
Cel mai bun mod de a lua temperatura internă a puiului este să utilizezi un termometru cu citire instantanee. În general, va trebui să introduci termometrul în partea cea mai groasă a cărnii.
De asemenea, e esențial să te asiguri de faptul că termometrul nu atinge osul, grăsimea sau un buzunar de aer, ceea ce îți poate da o citire greșită.
Când gătești piept sau pulpe de pui, carnea trebuie să atingă o temperatură internă de 74 de grade Celsius și să rămână la aceste valori timp de cel puțin 30 de secunde. Depășirea acestei temperaturi poate duce la gătirea unui pui uscat și fad.
Dacă gătești pulpele superioare, asigură-te că preparatul ajunge la o temperatură internă de 80 – 85 de grade Celsius. Acest tip de pui are mai mult țesut, motiv pentru care trebuie copt la temperaturi mai ridicate pentru a se frăgezi.