Tehnica de împăturire a sarmalelor care garantează că nu se desfac la fiert. Cea mai bună metodă

de: Avramescu Elena
03 02. 2022

Sarmalele sunt binevenit oricând, nu doar de Crăciun, fiind unul dintre preparatele culonare preferate ale românilor. Cu smântână, cu mămăligă, cu carne de vită, porc sau pasăre, în orice combinație ele sunt binevenite pe masa fiecăruia dintre noi, însă mai ales în sezonul rece, când găsim cele mai bune foi de varză murată.

Cea mai bună tehnica de împăturire a sarmalelor ca să nu se desfacă la fiert

Însă, dacă vrei să-ți iasă corect, trebuie să înveți cum să împăturești sarmalele corect pentru a nu se desface la fiert, fiind cel mai important lucru din prepararea acestora. Compoziția lor este extrem de simplă și la îndemâna oricui, iar acum îți vom prezenta cteva trucuri simple pentru ca acestea să rămână intacte pe tot parcursul fierberii.

Astfel, se iau părțile cu nervuri tari din frunzele de varză, care se decupează, se toacă mărunt, după care se așează la baza oalei, stropite cu ulei sau cu untură topită. Atenție! Pentru sarmale se folosesc doar părțile fine ale frunzelor de varză, fără rupturi și nervuri groase.

La fiecare sarma se folosește în jur de o lingură de compoziție.

După ce se împăturesc sarmalele, acestea se pun în oală, foarte puțin înghesuite una într-alta, pentru a nu se desface la capete atunci când începe să clocotească apa. În plus, între straturile de sarmale este necesar să se pună câteva straturi de varză murată tocată, piept de porc și șunculiță afumată. Unele gospodine optează și pentru felii subțiri de cârnați afumați picanți pentru a da un gust unic sarmalelor.

Să nu vă fie frică să puneți grăsimea în compoziția de sarmale, dacă vreți să iasă pufoase și să se topească în gură. Astfel că se va pune grăsime curată de pe pieptul de porc în proporție de 25–30%.

Nu uitați nici de legume, care dau dulceață sarmalelor, fiind vorba despre cartofi și morcovi, acestea fiind date pe răzătoare și se adaugă în compoziție în proporție de 10%.

Înafară de toate acestea, trebuie să țineți cont de faptul că sarmalele ies mult mai pufoase dacă pui la fiert orezul și ceapa tocată în câteva linguri de apă cu ulei. Apa se fierbe doar câteva minute până se înmoaie orezul, după care se adaugă în compoziția de carne, alături de legume și condimente, și se amestecă la robot, ca să fie omogenă.

Nu uita nici de condimentele pentru sarmale, cele mai recomandate fiind cimbrul, piperul negru și boiaua dulce.

Sarmalele trebuie să fiarbă într-un amestec de apă, borș și vin roșu, iar pentru borș și vin roșu se folosesc în jur de 2 căni. Acestea au rolul de a frăgezi bine carnea și ajută grăsimea să se topească rapid.