Teatrul românesc este în doliu. A murit Anda Caropol. Ce s-a întâmplat cu actrița de la Teatrul Nottara

de: Anca Lupescu
13 12. 2023

Celebra actriță Anda Carapol a murit la vârsta de 84 de ani. Anunțul a fost confirmat de apropiații actriței de la Teatrul Nottara. Astăzi, lumea teatrului românesc este în doliu și va fi pentru totdeauna mai săracă fără actriță.

Anda Carapol a murit. Avea 84 de ani

Teatrul românesc este în doliu, iar scena a pierdut una dintre cele mai distinse figuri ale sale. Anda Caropol, actriță de excepție de la Teatrul Nottara, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani. Vestea tristă a fost confirmată de către apropiații săi, marcând sfârșitul unei cariere pline de pasiune și devotament pentru arta teatrală.

Anda Caropol a fost o prezență remarcabilă pe scenele Teatrului Nottara, contribuind la peisajul teatral românesc cu interpretări memorabile timp de peste cincizeci de ani. 

Cunoscută pentru farmecul, seriozitatea și finețea sa distinctivă, actrița a reușit să transmită emoție și putere de expresie indiferent de piesa pe care o interpreta.

Vezi și: Doliu în lumea teatrului din România. A murit Ion Roxin, ‘un actor distins și stilat’

Pe lângă prestațiile sale remarcabile în spectacole precum „Titanic Vals,” „Hangița,” „Travestiuri,” „Un pensionar fatal,” și „Vino la pod, iubita mea!,” Anda Caropol a lăsat o amprentă de neuitat pe scena teatrului românesc. În fiecare rol, a adus o candoare sufletească și o sensibilitate aparte, captivând publicul și câștigându-și locul printre marii actori ai vremii.

Elena Loreta Popa, o apropiată a regretatei actrițe, a transmis pe Facebook un mesaj de adio.

„A deschis ochii cu uimire şi nevinovăţie în universul teatrului şi filmului. O interpretă de mare sensibilitate, transmiţând mereu, indiferent de partitură, un fel de fineţe şi fragilitate, o nebănuită putere de expresie. O actriţă de factură specială. Farmec şi seriozitate, un aer de inconfundabilă distincţie…

Anda Caropol ne-a părăsit astăzi. Am văzut-o pe scena Teatrului Nottara în «Titanic Vals» şi «Hangiţa», «Travestiuri», «Un pensionar fatal», «Vino la pod, iubita mea!», şi de fiecare dată m-am întrebat cum de şi-a păstrat candoarea sufletească. Pe scenă s-a simţit cel mai bine. (…) O să ne lipsiți, minunată doamnă! Dumnezeu să vă odihnească în pace!”, a scris pe Facebook, Elena Loreta Popa.

Reprezentanții Teatrului Nottara au confirmat moartea actriței

Reprezentanții Teatrului Nottara au confirmat moartea actriței, descriind-o pe Anda Caropol ca fiind de o desăvârșită discreție, inocență și iubire pentru meserie. Aceasta și-a dedicat viața teatrului, colaborând cu unii dintre cei mai mari actori ai scenei românești, de la George Constantin la Ștefan Iordache și Gilda Marinescu.

Te-ar putea interesa și: Doliu la DNA! Un procuror a murit în urmă cu puțin timp

„Actrița Anda Caropol a trecut în eternitate. De o desăvârșită discreție, inocență și iubire pentru meserie, Anda Caropol și-a petrecut în Teatrul Nottara peste cincizeci de ani, timp în care a jucat roluri cuceritoare, alături de unii dintre cei mai mari actori ai teatrului românesc, de la George Constantin la Ștefan Iordache, de la Gilda Marinescu la Alexandru Repan”, conform unui mesaj postat pe pagina de Facebook a instituției de cultură.

Născută în 1939, Anda Caropol a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1960, debutând în regia lui Lucian Giurchescu în „Sonet pentru o păpușă.“ A interpretat numeroase roluri atât pe scenă, cât și în film, lăsând în urmă un legat impresionant ce va fi sărbătorit și rememorat de iubitorii artei teatrale românești.