Țeapa de la restaurantele de pe litoralul românesc. Ce primesc mulți clienți care comandă hamsii

de: Cătălina Burghelea
07 06. 2022

Cel mai popular fel de mâncare de pe litoral poate fi o mare păcăleală pentru români. Odată cu venirea verii, gândul ne este tot mai mult la vacanța pe malul mării. Pentru majoritatea dintre noi, un sejur petrecut în stațiunile celebre din județul Constanța include și o porție de hamsii. Ceea ce mulți nu știu este că restaurantele de pe litoralul românesc dau țeapă.

Cum poți fi păcălit pe litoralul românesc. Atenție la hamsii

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor atrage atenția turiștilor că nouă din 10 localuri de la malul mării le pun sănătatea în pericol. Cel puțin, asa au arătat-o controalele inspectorilor ANPC.

Mulți comercianți din stațiuni ignoră normele de igienă și țin mâncarea gătită în căldură ori în condiții insalubre. Mai mult, turiștii care doresc să mănânce hamsii primesc în farfurie, fără să știe, șprot, adică un pește mult mai ieftin (vândut la preț de hamsie). Patronii de tarabe profită de faptul că cei mai mulţi dintre clienți nu ştiu să facă diferenţa între peşti.

Diferențe între șprot și hamsii

Șprotul (țață, ciacia, ceacea) este un pește marin mic (8-16 cm) și mult mai ieftin decât hamsia. De regulă, 1 kg de șprot se vinde cu 12 lei, în timp ce 1 kg de hamsii costă circa 22 de lei. Este adevărat că cei doi pești seamănă, dar cunoscătorii îi pot deosebit. Cum? Păi, aceștia au guri diferite. Hamsiile au o gură mare, cu un maxilar superior proeminent și inferior îngust. O altă diferență este dată de colțurile gurii, care depășesc limitele ochilor. Corpul hamsiilor este alungit, pe când șprotul este mai plat. Totuși, cea mai mare diferență este gustul. Hamsia are un conținut de grăsimi mult mai mare, iar compoziția este diferită. Reține că hamsiile sunt sărate fără mirodenii.

Sezonul estival din 2022 este unul dintre cele mai așteptate, deoarece vine după doi ani în care pandemia a impus tot felul de restricții. Românii sunt nerăbdători să-și ia concendiu, iar hotelierii și proprietarii de restaurante îi așteaptă cu brațele deschise. Deși ofertele de cazare sunt mult mai scumpe, românului îi place să se distreze. Cei care vor alege litoralul nostru vor bifa renumitele hamsii de la terase.

Cât postă o porție

La Agigea, o porție de hamsie prăjită costă 25 de lei/200 de grame, plus mujdei. Se poate și mai scump de atât. Un alt restaurant din aceeași zonă are în meniu hamsii cu mujdei, lămâie și mămăligă pe plită la 36 de lei porția de 200 de grame. În Constanța, în zona Delfinariului, o porție de hamsii de Marea Neagră cu mix de salate, mujdei, lămâie și mămăligă costă 35 de lei /porția de 200 de grame.