Țeapă de 5.000 de euro pentru doi fermieri români. Cum au fost păcăliți

de: Stan Nicu
13 10. 2023

Au avut loc mai multe percheziţii de amploare în această dimineaţă la mai multe adrese din Prahova, la oameni certați cu legea. Țeapă de 5.000 de euro pentru doi fermieri români. Cum au fost păcăliți oamenii.

Doi fermieri, țeapă de 5.000 de euro. Cine i-a păcălit

Au fost percheziții de amploare la falsificatorii de bani din Prahova după ce zeci de bancnote false, echivalentul a peste 5.000 de euro, au fost plasate pe piaţă într-o singură tranzacţie.

Banii contrafăcuţi au fi fost folosiţi pentru a cumpăra bovine. Astfel, trei persoane ar fi fost înşelate în acest caz, conform autorităţilor.

Suspecții au fost duși la audieri, iar după acestea doi dintre cei acuzaţi de falsificarea banilor au fost arestaţi prevenit. De asemnenea, cercetările continuă însă pentru a se identifica toate persoanele care sunt implicate în această reţea.

Trei persoane au fost păcălite

„Poliţiştii au documentat activitatea infracţională a unor bănuiţi, cu vârste cuprinse între 22 şi 51 de ani, care, în perioada 20 august – 23 septembrie 2023, ar fi înşelat trei persoane, domiciliate în judeţele Prahova şi Buzău, de la care ar fi cumpărat animale (bovine), plătind contravaloarea acestora cu bancnote falsificate, în cupiură de 100 de euro. Prejudiciul stabilit până în prezent este de 5.100 de euro”, arată sursa citată.

De asemenea, în urma percheziţiilor domiciliare efectuate la locuinţele persoanelor bănuite au fost descoperite şi ridicate 6 telefoane mobile şi 1.250 de lei.

Trei persoane au fost reţinute, iar judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti a dispus arestarea preventivă a două dintre persoanele în cauză, pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale şi identificarea tuturor persoanelor implicate. Perchezițiile au fost realizate cu suportul de specialitate asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

În plus, acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Biroul Protecţia Animalelor şi al jandarmilor Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploieşti.

Citește și: O româncă a vrut să cumpere 3 ceasuri scumpe de la un fotbalist cu bani falși

Cum îți dai seama dacă ai primit bani falși

Cetățenii români își pot da seama dacă o bancnotă românească este sau nu autentică prin verificarea prezenței elementelor de siguranță destinate publicului, adică cele ce pot fi pipăite sau văzute cu ochiul liber. În plus, nu contează doar prezența elementelor de siguranță, ci și poziționarea acestora pe suprafața bancnotei.

În principal, trebuie reținut că toate bancnotele românești sunt confecționate din polimer, plastic, și au o fereastră transparentă, a cărei formă este diferită în funcție de valoare. În plus, bancnotele de 1, 5 și 10 lei, varianta introdusă în 2008, au o imprimare plană, iar cele de 10, varianta introdusă în 2005, 50, 100, 200 și 500 de lei sunt imprimate în relief.