Te-a prins furtuna pe străzi? Regula 30/30 care te scapă de fulgere, vei fi în siguranță

de: Sabina Anastasia
14 07. 2023

Majoritatea regiunilor din țară sunt marcate de fenomene meteorologice specifice instabilității atmosferice. Au fost anunțate furtuni, vijelii, descărcări electrice și grindină. Tu știi cum trebuie să procedezi dacă ești pe stradă și fulgeră? Iată cum să te protejezi!

Ce faci dacă ești pe stradă și fulgeră

Majoritatea teritoriilor din țară se află, la momentul redactării acestui articol, sub avertizări de cod galben sau cod portocaliu de fenomene specifice instabilității atmosferice. În Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, local în Banat, s-au anunțat furtuni și vijelii.

Rafalele de vânt se vor intensifica în multe regiuni din România. Vântul va sufla, în general, cu o viteză cuprinsă între 70 și 90 de kilometri pe oră și, izolat, cu viteze de peste 100 de kilometri pe oră. Vor fi vijelii puternice, însoțite de grindină de dimensiuni medii și frecvente descărcări electrice.

Meteorologii au anunțat, de asemenea, averse torențiale. În intervale scurte de timp, de una până la trei ore, sau prin acumulare, cantitățile de apă vor atinge 40 de litri pe metrul pătrat și, izolat, peste 60 de litri pe metrul pătrat. În Capitală, plouă, fulgeră și tună încă de la primele ore ale dimineții.

Tu știi ce trebuie să faci pentru a te proteja de fulgere? Dacă ești pe stradă și te prinde furtuna, este bine să urmezi sfatul autorităților și să pui în aplicare regula 30/30. Playtech Știri îți explică în continuare ce trebuie să faci pentru a reduce riscul de a fi lovit de fulger.

Ce este și cum să aplici regula 30/30

Deși niciun loc de afară nu este sigur pe vreme de furtună, poți minimiza riscul de a te afla în pericol dacă apelezi la metodele recomandate de specialiști. Este bine să evaluezi din timp gravitatea amenințării și să iei măsurile adecvate pentru a te proteja.

Dacă furtuna te prinde pe stradă, acționează rapid și caută un adăpost, mai ales dacă probabilitatea de manifestare a fulgerelor este ridicată. A te ghemui sau a coborî la nivelul pământului poate să reducă șansele de a fi lovit de fulger, însă experții recomandă aplicarea regulei 30/30.

Regula 30/30 se referă la un principiu de salvare despre care autoritățile spun că este bine să fie pus în aplicare pe vreme de furtună. Practic, ce trebuie să faci este să te adăpostești în interiorul unei clădiri dacă, după ce ai văzut un fulger, nu reușești să numeri până la 30 înainte de a auzi un tunet.

După ce ai auzit ultimul tunet, rămâi în interiorul clădirii în care te-ai adăpostit pentru încă 30 de minute. Dacă afară sunt ploi și vijelii, iar probabilitatea de manifestare a fulgerelor este ridicată, este recomandat să pui în aplicare regula 30/30 pentru a te menține în siguranță.