Taxele care se modifică în România. Ce s-a stabilit la întâlnirea Coaliției PSD-PNL

de: Sabina Anastasia
30 06. 2022

Liderii coaliției de guvernare au dezbătut, miercuri seară, pachetul fiscal propus de Ministerul de Finanțe. Totul în contextul modificării Codului Fiscal. Noile măsuri, printre care se numără și introducerea impozitului global, urmează să fie adoptate în zilele viitoare. Iată care sunt taxele care se modifică în România!

Taxele care se modifică în România

Modificarea Codului Fiscal are loc în circumstanțele în care încasările statului reprezintă 27% din PIB, iar cheltuielile au atins nivelul de 40%. Pentru a echilibra situația, liderii coaliției de guvernare au căzut de acord asupra aplicării mai multor măsuri pe diverse tipuri de venit.

Astfel, social-democrații și liberalii au decis introducerea graduală a impozitului global. În ciuda declarațiilor făcute în spațiul public, această măsură nu reprezintă altceva decât un pas spre introducerea cotei de impozitare progresivă.

Vor avea loc modificări și în ceea ce privește contribuțiile pentru contractele de muncă part-time. Acestea vor fi achitate la nivelul salariului minim pe economie. Însă asta doar în cazul în care salariatul a încheiat un singur contract de muncă. Elevii, studenții cu vârste de până în 26 de ani, pensionarii și persoanele cu dizabilități vor fi exceptate de la această regulă.

Ce se întâmplă cu TVA-ul și accizele

Referitor la TVA, politicienii au decis ridicarea plafonului pentru clădiri. Astfel, românii vor avea de plătit un TVA în valoare de 5% pentru o locuință de până în 80 de metri pătrați utili, până la plafonul de 600.000 de lei, notează Antena 3.

Nu în ultimul rând, românii care încasează lunar un venit brut mai mic de 4.500 de lei vor avea parte de deduceri fiscale, potrivit sursei citate. Impactul bugetar al acestei măsuri ar urma să fie în valoare de 3 miliarde de lei până în anul 2023.

Deduceri fiscale vor fi aplicate și în cazul familiilor cu copii. Dacă minorii sunt înregistrați la o unitate de învățământ, vor exista deduceri fiscale în valoare de 100 de lei pentru fiecare copil.

Trebuie precizat că, potrivit informațiilor apărute în presă, în cazul familiilor care au minimum patru copii, impozitul pe venit va fi zero. Deducerea fiscală în astfel de situații va fi aplicată unui singur părinte.

În cazul în care paritatea leu-euro nu suferă schimbări, accizele la carburanți vor rămâne neschimbate. Creșteri de accize au fost stabilite pentru țigări și alcool. Astfel, începând cu data de 1 august, la țigări va crește acciza cu 31 de lei, adică cu 60 de bani pe pachet. Începând cu data de 1 ianuarie, la alcool va crește acciza cu 6 lei pe litru.