Taxă pe autostrada Ploiești-Brașov: nu există, dar știm cât o să ne coste

Taxă pe autostrada Ploiești-Brașov: nu există, dar știm cât o să ne coste

Studiul de fundamentare al autostrăzii Ploiești-Brașov a fost finalizat abia la sfârșitul lui august. Deja știm ce taxe vor trebui să suporte șoferii.

Autostrada va fi realizată în parteneriat public-privat și potrivit studiului preliminar aprobat de Guvern, șoferii vor plăti 6,3 euro pe suta de kilometri. În ceea ce privește autoturismele grele, acestea vor fi taxate cu 8,8 euro pe suta de km, iar șoferii autocarelor vor scoate din buzunar 12,6 euro pentru aceeași distanță. Cel puțin acestea sunt tarifele inițiale impuse de realizatorii studiului.

De asemenea, tarifele din țara noastă vor putea fi indexate. „Taxa de utilizare a autostrăzii care va fi plătită de un autoturism la 100 km de autostradă parcurși este limitata la 6,3 euro, fără TVA, şi poate fi supus indexării la data de 1 martie a fiecărui an cu rata de creştere a salariului mediu net din anul anterior”, potrivit Comisiei de Prognoză.

Tot Comisia mai spune că tarifele sunt aproximativ egale cu media taxelor din statele Uniunii Europene.

Costurile construcției autostrăzii se ridică la 1,3 miliarde de euro, iar durata de operare de către investitor este de 20 de ani.

Sursa: Digi24
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI