Taxă pentru românii care își vor face vacanța în Mamaia. Cine nu va trebui să plătească

de: Anca Lupescu
15 02. 2022

Românii care vor să își petreacă vacanțele pe litoral vor fi nevoiți să plătească o taxă. Aglomerația de la mare este pe cale să se relaxeze, iar asta pentru că cei care vor să vină pe litoralul Mării Negre vor trebui să scoată din buzunar bani în plus pe lângă costurile de cazare, mâncare și șezlong. Toți cei care se vor caza în Mamaia Nord sunt nevoiți să plătească o taxă specială pentru fiecare noapte petrecută în stațiune. 

Câți bani trebuie să plătească românii care vor la mare

Administrația locală spune că banii vor fi folosiți pentru a promova turismul în zona de stațiune a orașului Năvodari. De altfel, această taxă a fost introdusă anul trecut și în sudul litoralului. 

Măsura a intrat deja în vigoare, iar taxa pentru cei care vor petrece vacanțele în Mamaia Nord va fi de 1% la recepția hotelului. Taxa de 1% din prețul cazării se aplică la hoteluri, vile și zonele de camping. 

„Taxa hoteliera este absolut normala si necesara. O plateste orice turist in orice destinatie din lume.

Si in acest moment, un turist roman daca merge in Dubai, sau Las Vegas, dau un exemplu, plateste o taxa locala.

Aceasta suma nu se simte in costul unei vacante”, a afirmat Corina Martin, Federatia Asociatiilor de Promovare Turistica din Romania.

Pensionarii, persoanele cu handicap, veteranii de război și persoanele venite cu bilete de tratament sunt exceptate de la plata taxei. 

Totodată, aceeași taxă se aplică și în stațiuni precum Mangalia, Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun și Olimp. 

Litoralul nu este singurul loc din România unde s-a introdus această taxă. 

Mai multe orașe din România percep taxă de vacanță

Autoritățile locale din Suceava vor să ceară bani celor care vin să viziteze orașul și înnoptează aici. Taxa va reprezenta 3% din prețul de cazare și cu banii colectați se vor finanța cheltuielile de funcționare și activitatea de turism. 

„Nu inventăm roata. Am spus că am luat modelul de la Cluj şi de la Oradea şi vom introduce taxă de turism, taxa specială de promovare turistică care se plăteşte de turişti pentru întreaga perioadă de şedere şi se colectează prin intermediul unităţilor de cazare.

Taxa propusă va fi de 3% la tarifele de cazare exclusiv TVA. Taxa asta pe care o colectăm pe un fond separat la Primăria Suceava, prin HCL, o punem la dispoziţia Organizaţiei de Management a Turismului,

în aşa fel încât să se poată finanţa cheltuielile de funcţionare, pe de o parte, cheltuielile de promovare, participarea la târguri, iar (…) diferenţa de bani o pune municipalitatea, pentru că avem tot interesul să dezvoltăm activitatea de turism din oraşul nostru”, a spus Lungu, conform Impact.