Taxa pe fereastră, aplicabilă pentru cei cu peste 10 geamuri la casă. Regula din secolele 18-19 a devenit virală pe internet
După controversata taxă impusă pe concediul medical, o alta a devenit virală pe rețelele sociale. Utilizatorii online au săpat în trecut pentru a afla cum, în secolele XVIII-XIX, oamenii aveau de plătit impozit la stat chiar și pentru geamuri. Ce însemna taxa pe fereastră și cui îi era impusă.
Cum au revoltat taxele ciudate oamenii de-a lungul anilor
Taxa pe concediu medical a stârnit reacții acide din partea oamenilor de rând, dar nu numai. Supărați că trebuie să renunțe la o parte din salariul lunar, în cazul unui concediu medical, deși își plătesc deja asigurările la stat, angajații s-au revoltat. În cele din urmă, senatorii au decis eliminarea măsurii.
Doar că, în toată tensiunea creată pe tema taxei pe concediu medical, utilizatorii online au început să sape în istorie pentru a descoperi alte impozite sau reguli revoltătoare impuse de oamenii politici. Și am dat de taxa pe fereastră, ajunsă virală pe platformele sociale.
Te-ar putea interesa și: Românii care vor fi cei mai afectaţi de noua taxă pe concediul medical. Detalii importante
Taxa pe fereastră, impusă tututor cetățenilor cu locuințe cu peste 10 geamuri
Ai observat vreodată cum unele locuințe din Anglia, Franța sau Irlanda prezintă un zid de cărămizi în spații în care ar trebui să se afle, de fapt, ferestre? Ei bine, aceste goluri în structura clădirilor nu au existat de la început, ci au fost transformate după introducerea unei taxe.
Taxa pe fereastră a fost impusă de guvernele din țările mai sus amintite în secolele XVIII-XIX, cu scopul de a atrage mai mulți bani din buzunarele cetățenilor. Prevederea legislativă de la vremea respectivă impunea plata unei taxe pentru ferestre, dacă numărul geamurilor de la casă era peste 10.
Ce reprezintă golurile de cărămizi din locuințele din Anglia, Franța sau Irlanda
În tot acest plan bine structurat de autoritățile politice, a fost ignorat un detaliu important, anume atitudinea populației. Guvernele din Anglia, Franța și Irlanda au subestimat determinarea oamenilor de a se sustrage de la achitarea impozitelor suplimentare pentru… aer, așa cum se acuza.
Dacă unii se așteptau ca pătura socială să se divizeze din acest punct de vedere, lucrurile nu au stat tocmai așa. Chiar și oameni bogați au considerat că măsura era exagerată, alegând să renunțe la unele ferestre de la case, pentru a nu plăti noua taxă, în semn de protest.
Așa se face că, în locurile în care erau odată ferestre la clădiri din Anglia, Franța sau Iranda, astăzi nu mai pot fi văzute decât goluri de cărămizi, precum în imaginile încărcate în galeria foto.
Te-ar putea interesa și: Ce taxă a impus un restaurant din Cluj clienților. Românii sunt revoltați: ‘Plătește din banii noștri’
Când a fost eliminată taxa pe fereastră din țările europene
Autoritățile din Anglia și Irlanda au renunțat la taxa pe fereastră în anul 1851, ajungând la concluzia că planurile lor nu au funcționat. În Franța, taxa pe fereastră s-a aflat în vigoare o perioadă mai lungă de timp. A fost lansată în anul 1798 și abrogată abia în 1926.