Taxa pe care românii o plătesc chiar din 1 ianuarie 2023, este lege. Cine pierde şi cine câştigă de pe urmă acesteia

de: Bișinicu Andreea
01 01. 2023

Veste importantă pentru români. Începând cu data de 1 ianuarie 2023, cetățenii țării noastre vor mai plăti încă o taxă la stat. Este vorba despre impozitarea bacșișului la restaurantele și barurile din România.

Ce taxă vor mai plăti românii de la 1 ianuarie 2023

Un proiect de lege aprobat de comisia de buget a Camerei Deputaților prevede ca bacșișul încasat de ospătarii de la localurile din România să fie impozitat cu 10%, relatează jurnaliștii de la Adevărul.

Ceea ce înseamnă că statul român ar încasa 10% din bacșișul pe care clienții îl lasă ospătarilor la restaurante, cluburi și baruri, urmând ca aceștia să păstreze restul de 90%, începând cu 1 ianuarie 2023. Potrivit informațiilor oficiale, acest lucru va fi trecut pe bonul fiscal primit de către consumator.

În Camera Deputaților, cameră decizională, se află în dezbatere proiectul pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Prin acest proiect, bacșișul primit de ospătari sau barmani va fi fiscalizat și impozitat cu 10%.

Patronatele din turism sprijină total o astfel de reglementare, pe care ei o cer de mult timp. Conform acestora, proiectul de lege respectiv nu face altceva decât să aducă România în rândul țărilor civilizate, în care bacșișul este reglementat.

Citește și Taxă nouă pentru aceste categorii de români. Se întâmplă din ianuarie 2023

În plus, fiscalizarea bacșișului face posibilă decontarea lui de către persoanele juridice și oferă posibilitatea celor care plătesc cu cardul să poată lăsa bacșiș fără a se scotoci prin buzunare după mărunțiș.

„Modificarea întâmpină piedici dintr-o lipsă de cultură, de înțelegere, de deschidere. Cine primește bacșiș vrea să primească tot, fără să plătească impozitul de 10%, iar restul banilor să fie curați.

Ospătarii nu privesc bine acest sistem deoarece ei așa au fost învățați: să primească banii, să-i bage în buzunar și să se ascundă cu ei”, spune Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

„Angajații nu înțeleg că acești bani devin un venit pentru care ai plătit un impozit”

Președintele FPTR a subliniat faptul că proiectul nu îi obligă pe clienți să lase ospătarilor ciubuc, acest lucru rămânând la latitudinea persoanelor, dacă sunt sau nu satisfăcute de serviciile primite.

În schimb, fiscalizarea bacșișului îi ajută pe angajați să poată demonstra că au venituri suplimentare atunci când vor să acceseze un credit.

„Angajații nu înțeleg că acești bani devin un venit pentru care ai plătit un impozit, devin bani albi, iar atunci când vrei să faci un împrumut nu ai numai salariul minim pe economie, ci ai și acești bani care sunt uneori mai mulți ca un salariu. Afară de ce nu comentează nimeni?”, a completat Dragoș Răducan, potrivit sursei citate.

Citește și Bani în plus pentru taxe și impozite din 2023. Veste proastă pentru milioane de români