Cine scapă de taxa pe lăcomie și de ce încalcă legislația UE
Taxa pe lăcomie impusă prin Ordonanță de Urgență de ministrul Finanțelor încalcă legislația Uniunii Europene, dar există o instituție care scapă de tariful de 3%, chiar dacă textul ordonanței ar trebui să fie universal valabil pentru toate instituțiile vizate.
Din decembrie 2018, s-a tot vorbit și la televizor și pe internet despre așa-zisa “taxă pe lăcomie” care se va traduce printr-un tarif fix de monitorizare de 3% pe cifra de afaceri a tuturor furnizorilor de telecomunicații și de servicii poștale.
Această taxă pe lăcomie mult prea mare din cauză că e fix este mult mai important decât pare și te va afecta inclusiv pe tine, în calitate de consumator.
Acest tarif de monitorizare plătit către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) există deja și a fost, cândva, stabilit la doar 0,4%. Dar, tariful n-a mai fost aplicat de vreo zece ani, pentru că, prin lege, acesta se percepe doar în pentru a acoperi cheltuielile administrative cu veniturile din celelalte surse de finanțare, ori autoritatea a fost mereu pe excedent și are acum în conturi peste un miliard de lei, după cum informează Hotnews.
ANCOM a transmis Guvernului, sub semnătura fostului premier Sorin Grindeanu, care acum este șeful instituției, un document în care atrage atenția asupra legalității îndoielnice a tarifului fix de 3%. Nu doar că se încalcă legislația Uniunii Europene, dar Poșta Română este scutită de suprataxare pentru că, evident, este o instituție de stat.
ANCOM precizează că că dacă Guvernul vrea majorarea tarifului de monitorizare pe care furnizorii de comunicații electronice și servicii poștale sunt obligați să-l plătească anual, atunci este necesară menținerea ideii de procent maxim, dar nu fix. În acest fel, există mai puține șanse să se arunce piața telecomunicațiilor în haos.
Poșta Română este scutită de „taxa pe lăcomie” pentru că este cel mai mare operator de servicii poștale din țară, la care statul este acționar majoritar cu 75%.
Cum este încălcată legislația UE, potrivit documentului ANCOM și publicat de Hotnews? Iată ce precizează Directiva UE:
(1) Orice taxă administrativă impusă întreprinderilor care furnizează un serviciu sau o rețea în cadrul autorizației generale sau cărora li s-a acordat un drept de utilizare:
(a) acoperă, în total, numai costurile administrative aferente gestionării, controlării și aplicării sistemului de autorizare generală, a drepturilor de utilizare și a obligațiilor specifice menționate la articolul 6 alineatul (2), care pot include costuri pentru cooperare, armonizare și standardizare internațională, analize de piață, monitorizarea conformității și alte controale de piață, precum și cheltuieli aferente lucrărilor de reglementare ce implică elaborarea și aplicarea legislației secundare și a deciziilor administrative, precum deciziile privind accesul și interconectarea și
(b) este impusă fiecărei întreprinderi în mod obiectiv, transparent și proporțional, astfel încât să se reducă la maximum costurile administrative suplimentare și taxele inerente.
(2) Atunci când autoritățile naționale de reglementare impun taxe administrative, acestea publică o prezentare anuală a costurilor administrative și a valorii totale a taxelor percepute. Ajustările necesare se efectuează luând în considerare diferența dintre valoarea totală a taxelor și costurile administrative.
Taxa pe lăcomie și ignoranța stupidă a Guvernului în această chestiune va atrage procedura de infringement din partea Comisiei Europene.