Taxa de solidaritate, plătită de toți românii. Soluția pentru a nu se tăia salariile bugetarilor

de: Emanuela Pană
28 04. 2020

Taxa de solidaritate – ajutor pentru bugetul statului. Un institut al Academiei Române propune înființarea unei taxe obligatorii pentru toți românii cu salarii mai mari de 3.200 de lei. În anul precedent, peste 1,5 milioane de români aveau venituri mai mari de atât.

Taxa de solidaritate pentru 1,5 milioane de români

Toți românii care sunt remunerați cu o sumă mai mare de 3.200 de lei net/lună ar putea plăti o nouă taxă, și anume de solidaritate, ca o variantă la tăierea salariilor bugetarilor (vezi criza din 2009), este propunerea unui grup de cercetători ai Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii din cadrul Academiei Române.

„Pentru salariaţi o să fie foarte greu. Va încuraja nemunca. Pentru că taxa e undeva la 45% din salariu.  O astfel de taxă suplimentară, o să spună că statul ia mai mult, oricum lua zdravăn, dar acum când ia mai mult de 50% din munca mea nu mi se pare deloc normal. Mai bine nu mai muncesc“, a declarat Adrian Benta, consultant fiscal.

De la pata taxei nu ar face rabat nici pensionarii, care ar achita-o sub forma unei contribuţii de asigurări de sănătate, care ar spori astfel fondurile destinate luptei împotriva pandemiei provocate de SARS-CoV-2.

„Recomandăm reintroducerea plăţii contribuţiei de asigurări de sănătate de către pensionarii cu venituri (din pensie şi orice alte surse) mai mari de 3.200 lei net lunar, valoarea salariului mediu net din februarie 2020“, potrivit raportului institutului.

„Termen de valabilitate“

Măsura s-ar aplica pe o perioadă de câteva luni, maximum un an de zile,  şi ar ajuta statul să colecteze banii necesari pentru soluțiile anti-criză. În ceea ce privește procentul sau suma fixă ce ar trebui plătită statului, nu sunt oferite detalii.

Academia Română propune: taxă de solidaritate, obligatorie pentru românii cu salarii de peste 3.200 de lei

„Impozitul de solidaritate pe care îl propunem reprezintă un impozit direct pe o perioadă determinată, universal, fără nicio excepţie, de la un anumit prag al veniturilor în sus, indiferent de sursa acestora.  Impozitul de solidaritate ar include:

  • veniturile din muncă
  • veniturile din pensii
  • veniturile din capital şi proprietate Pragul pe care îl propunem pentru impozitul de solidaritate este de 3.200 lei / lunar, respectiv valoarea salariului mediu net în februarie 2020“, conform aceleiași surse.

La sfârșitul lui 2019, mai mult de un sfert din angajații țării noastre aveau venituri nete mai mari de 3.200 de lei, conform Ministerului Muncii.