Taxa de pășunat în 2022. Cât costă și unde se plătește

de: Emanuela Pană
03 05. 2022

Crescătorii de animale care au pășunile închiriate de la primării se vor putea folosi de acestea numai după ce vor achita o taxă pe cap de animal. Conform prevederilor Amenajamentului pastoral în vigoare, perioada de pășunat este cuprinsă între 1 mai și 31 octombrie. Prețul este stabilit în funcție de mai mulți factori, printre care și specia de animalele pentru care este folosită pășunea. Mai multe detalii, în continuare.

Ce este taxa de pășunat, cât costă și unde se achită

Românii care cresc animale și care au pășunile închiriate în baza unui contract încheiat cu primăria trebuie să achite o taxă de pășunat – o taxă stabilită prin votul Consiliului Local.

Prețul este stabilit ținând cont de echilibrul financiar dintre valoarea producției de iarbă disponibilă și obligațiile care îi sunt impuse utilizatorului pajiștii permanente prin cheltuielile cu implementarea amenajamentului pastoral.

Așadar, crescătorii de animale vor putea folosi pășunile închiriate de la primării în 2022 numai după achitarea taxei de pășunat. Perioada de pășunat este cuprinsă între 1 mai și 31 octombrie – termen stabilit conform prevederilor Amenajamentului pastoral în vigoare, acolo unde este efectuat acesta.

Ce spune legea despre taxa de pășunat

„De asemenea, legea statorniceste dreptul crescatorilor de animale de a se constitui în asociaţii de pasunat, cărora le revine sarcina de a se ocupa de îmbunătăţirea, întreţinerea şi exploatarea raţională a pajiştilor naturale.

Se înlocuieşte sistemul de stabilire a taxelor de pasunat de către ministere şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene, sistem lipsit de elasticitate şi care nu cointereseaza comitetele executive ale consiliilor populare comunale şi pe crescatori, în gospodărirea raţională a pajiştilor. Astfel, prin legea alăturată, se dispune ca taxele de pasunat să fie stabilite, pe specii şi categorii de animale, de către comitetele executive ale consiliilor populare comunale, cu consultarea deputaţilor şi a crescatorilor de animale fruntasi, în limitele stabilite prin prezenta lege diferenţiat după calitatea şi producţia pajiştilor naturale.

Sumele încasate din taxele de pasunat urmează să fie făcute venit la bugetele comunale şi cheltuite exclusiv pentru întreţinerea şi îmbunătăţirea suprafeţelor de pasune comunală, în conformitate cu programul tehnic şi în scopul sporirii producţiei. Crescatorii de animale au obligaţia de a presta un anumit număr de zile la lucrările de imbunatatire a pajiştilor, diferenţiat după numărul animalelor pe care le deţin“, se arată în expunerea de motive a Legii Nr. 8 din 29 aprilie 1971. 

Citește și: Animalele pe cale de dispariție din întreaga lume. Ce se întâmplă din cauza schimbărilor climatice

Taxe de pășunat sezonier pentru anul 2022

De exemplu, în cazul crescătoriilor din județul Alba, valoarea taxei de pășunat se stabilește și în funcție de specia de animalele pentru care este folosită pășunea.

Având în vedere că terenurile se rezervă la dispoziția Comisiei de Fond Funciar, cu categoria de folosință pajiște, pot fi retrocedate în orice moment și astfel nu pot fi întocmite contracte de închiriere pe perioadă mai lungă (7-10 ani), se propune exploatarea lor prin pășunat sezonier.

Taxe de pășunat sezonier pentru anul 2022 în județul Alba:

  • Bovine adulte, 33 lei/cap/an;
  • Bovine tineret, 23 lei/cap/an;
  • Ovine si caprine adulte, 9 lei/cap/an;
  • Ovine si caprine tineret, 6 lei/cap/an;
  • Cabaline, 33 lei/cap/an.

Reamintim că închirierea pășunilor prin atribuire directă a început din 2o18, când noua legislație în acest sens a intrat în vigoare.

Astfel, primăriile au obligația de a organiza atribuirea directă a suprafețelor în așa fel încât crescătorii de animale organizați sau nu în asociații și cooperative să aibă acest legal pe pășuni.