21 aug. 2019 | 16:16

Taxa anti-poluare a Gabrielei Firea, ilegală și neconstituțională. Explicațiile unui avocat

Știri generale
Taxa anti-poluare a Gabrielei Firea, ilegală și neconstituțională. Explicațiile unui avocat
Taxa anti-poluare a Gabrielei Firea, ilegală și neconstituțională

Gabriela Firea a adunat multe critici după ce pus în dezbatere taxa anti-poluare pentru București. Indignat de proiectul primarului general al Capitalei, avocatul Tudor Mihai Iorga a venit cu explicații.

Taxa anti-poluare a Gabrielei Firea, ilegală și neconstituțională

Săptămâna trecută, Gabriela Firea a anunțat un proiect prin care, de la data de 1 ianuarie 2020, toate vehiculele care nu sunt înmatriculate în București ori Ilfov vor putea intra în Capitală doar după achitarea unei viniete. Cu mai multe explicații despre proiectul Gabrielei Firea a venit avocatul Tudor Mihai Iorga, susținând că taxa privind vinieta în Capitală este ilegală și încalcă norme constituționale.

„Din punct de vedere juridic, mă îndoiesc de faptul că o astfel de hotărâre a Consiliului Local va intra în vigoare și va produce efecte. Spun asta deoarece ar încălca în mod flagrant normele constituționale, dar și jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene. În acest sens, legea fundamentală consacră principii imperative referitoare la:

(i) egalitatea cetățenilor în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări;

(ii) garantarea dreptului la liberă circulație;

Taxa anti-poluare a Gabrielei Firea, ilegală și neconstituțională. Explicațiile unui avocat

Tudor Mihai Iorga a vorbit despre proiectul lui Firea

(iii) restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți exclusiv prin lege, nu prin hotărâri ale consiliilor locale.
Totodată, să ne amintim că instanța europeană, în iunie, a decis că taxa pe autostradă pe care Germania voia să o impună tuturor șoferilor străini, nu și celor autohtoni este discriminatorie și încalcă dreptul Uniunii Europene. Mă aștept ca autoritățile locale să țină cont de aceste prevederi și să demonstreze că proiectul de hotărâre a fost doar o decizie neinspirată”, explica avocatul.

Alte excepții și amenzi

Proiectul prin care Primăria Capitalei vrea să introducă taxa auto pentru București a fost pus în dezbatere. Zona la care se referă proiectul este denumită ”Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) ce cuprinde: Piata Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – soseaua Stefan cel Mare – strada Polona – strada Mihai Eminescu – strada Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Sincai – strada Lanariei – Calea Serban Voda – bd. Marasesti – strada Mitropolit Nifon – bd. Libertatii – Calea 13 Septembrie – strada Izvor – strada B.P.Hasdeu – strada Vasile Parvan – strada Berzei – strada Buzesti – Piata Victoriei.

Taxa anti-poluare a Gabrielei Firea, ilegală și neconstituțională. Explicațiile unui avocat

Gabriela Firea a adunat multe critici după ce pus în dezbatere taxa anti-poluare pentru București

Potrivit documentului, din data de 1 ianuarie 2020, mașinile cu masa totală autorizată mai mică de 5 tone pe străzile din Zona de Acțiune pentru ZACA este restricționat zilnic, de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor legale, în intervalul 7:00 – 22:00 astfel:

  • pentru autovehicule inmatriculate in Bucuresti si Ilfov, cu norma de poluare Euro 4, Euro 5, Euro 6 precum si pentru cele electrice sau hibrid, accesul este permis fara restrictii
  • pentru autovehicule inmatriculate in municipiul Bucuresti ai Ilfov, cu norma de poluare Euro3, accesul este permis numai in urma achizitionarii unei viniete electronice de tip Oxigen-C.
  • pentru autovehicule inmatriculate in afara municipiului Bucuresti ai Ilfov, cu norma de poluare minim Euro3, accesul este permis numai in urma achizitionarii unei viniete electronice de tip Oxigen-B.
  • pentru autovehicule cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 si Euro 2, accesul este interzis in intervalul mentionat.
Parteneri
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul său a stârnit un val de reacții
Redactia.ro
Regula care se va aplica în toate hotelurile. Schimbarea va afecta unitățile de cazare din România
Click.ro
VIDEO Ce se întâmplă când cazi într-o gaură neagră? Simulare realizată de un supercomputer NASA
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Laurette a ajuns de nerecunoscut! Cum arată la 40 de ani și ce s-a apucat să facă pentru bani
Unica.ro
Secretul salarial, eliminat prin lege. Sumele acordate angajaților, făcute publice de companii
EVZ.ro
Florin Piersic, transferat chiar în aceste momente la Spitalul Foișor din Capitală, pentru o nouă operație! Imagini exclusive / PAPARAZZI
Spynews
Anunț teribil despre Florin Piersic. De ce se tem medicii: Nu este...
Capital.ro
Tiramisu delicios cu felii de cozonac. Așa poți salva dulcele tradițional rămas de la masa de Paște
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
STAREA lui Florin PIERSIC, tot mai GRAVĂ! DECIZIA RADICALĂ a medicilor
Mediaflux
El e Bogdan, tânărul veterinar care a fost găsit mort în propria mașină, pe o stradă din Pitești! S-a stins din viață din cauza depresiei / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Cătălin Țociu și Iulia Creangă au fost eliminați. Ce reacții au avut Chef Orlando și Chef Sautner
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro