”Tatăl” lui Dracula nu a fost niciodată în Transilvania. Femeia care l-a inspirat pe scriitorul Bram Stoker

de: Bișinicu Andreea
12 04. 2024

Pe lângă istoria bogată, peisajele naturale superbe și ospitalitatea românilor, țara noastră a căpătat notorietatea la nivel global încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, datorită succesului fulminant al romanului Dracula, scris de autorul Bram Stoker. Puțini sunt cei care știu, însă, că scriitorul irlandez nu a pășit niciodată pe plaiurile Transilvaniei. Cine l-a inspirat să aducă la viață legenda celui mai cunoscut vampir al tuturor timpurilor.

Contextul vampirismului în Europa

Înainte de a se apuca de opera sa, Bram Stoker a făcut ample cercetări asupra vampirilor. În epoca în care a scris romanul Dracula, vampirii, strigoii, vârcolacii și alte creaturi ale Întunericului trezeau o fascinație și o obsesie culturală în toată Europa.

Oamenii credeau ferm în existența acestor creaturi înfricoșătoare, atât de mult încât practicau anumite ritualuri înfricoșătoare. Mai exact, superstițioșii deshumau trupurile neînsuflețite pentru a le înjunghia în inimă cu lănci sau țepușe, pentru a se asigura că nu vor reveni la viață.

Important de reținut este faptul că nu doar persoanele fără educație credeau în existența vampirilor, ci și aristocrații, burghezii, intelectualii și oamenii care făceau parte din înalta clasă socială.

Emily Gerard, femeia care l-a inspirat pe marele scriitor

Interesant de subliniat este faptul că Bram Stoker nu a trecut niciodată granițele României, neajungând să pășească în Transilvania.

Cu toate acestea, folosindu-și talentul pentru georgrafie și istorie, citind cărți ce conțineau hărți precise ale României, irlandezul a petrecut aproximativ opt ani în cercetare, înainte de a scrie celebrul său volum în 1897.

Printre sursele de inspirație ale autorului irlandez se numără cartea „Țara dincolo de pădure” de Emily Gerard, o scriitoare pasionată de mituri și legende, care locuia în municipiul Sibiu.

Lucrarea ei „Superstiții din Transilvania” din 1885 a reprezentat o sursă crucială pentru povestea lui Dracula. Unele pasaje, cum ar fi cel despre termenul Nosferatu, au fost integrate de Stoker în povestea sa nemuritoare.

Înafară de Emily Gerard, Stoker s-a inspirat și din lucrările altor autori, fiind impresionat, în special, de lucrările „Trecutul și prezentul românesc” de James Samuelson și „O relatare a principatelor Țării Românești și a Moldovei” de William Wilkinson, care au stabilit atmosfera și contextul pentru romanul său.

Vezi și Cel mai mare medic român, fiul nelegitim al lui Franz Liszt. Carol Davila s-a îmbolnăvit de holeră și tifos, îngrijindu-și pacienții. A înființat primul orfelinat din țară

Cum arăta și unde era Castelul lui Dracula

Castelul lui Dracula, locuința misterioasă și înfricoșătoare a celebrului conte vampir, este unul dintre cele mai recunoscute și mai fascinante locuri din literatura mondială.

Fortăreața legendară se bazează pe două castele din locații diferite, autorul Bram Stoker reușind să creeze un simbol etern al întunericului și misterului.

Interiorul castelului lui Dracula, cu toate camerele sale întunecate și coridoarele labirintice, este inspirat în mare parte de Castelul New Slains din Aberdeenshire, Scoția.

Este situat aproape de Golful Cruden, acolo unde Bram Stoker a scris romanul. Descrierile scriitorului despre castelul lui Dracula seamănă izbitor cu anumite elemente ale acestui palat, inclusiv camera mică octogonală și alte detalii arhitecturale remarcabile.

Pe lângă interiorul fastuos, arhitectura și exteriorul castelului lui Dracula sunt inspirate de celebrul Castel Bran din România, celebra fortăreață construită pentru a proteja poporul împotriva invaziilor Imperiului Otoman în timpul domniei lui Vlad III Dracul.

Deși unele surse sugerează că Vlad ar fi petrecut ceva timp în Castelul Bran, nu există dovezi clare care să ateste o relație directă între el și acest palat.

Cu toate acestea, Bram Stoker a folosit descrierile detaliate ale Castelului Bran din două cărți și schițele disponibile pentru a da viață castelului lui Dracula în romanul său.

Prin urmare, este lesne de înțeles motivul pentru care, pentru milioane de cititori, Castelul Bran a devenit sinonim cu locația castelului lui Dracula.

Vezi și ”Ce faci, nu vezi pe unde mergi?” Spiru Haret, ”părintele învățământului românesc”, înnebunit de o fată de numai 17 ani

Transformarea în mitul lui Vlad Țepeș

Puțini sunt cei care știu faptul că, inițial, Bram Stoker a plasat povestea contelui Dracula în munții Austriei, numind protagonistul „Contele Wampyr”. Totuși, s-a orientat către Transilvania atunci când a descoperit legenda istorică a lui Vlad Țepeș, cunoscut și sub numele de Vlad Dracula.

Vlad Țepeș a fost conducătorul Țării Românești în secolul al XV-lea și a devenit o adevărată legendă datorită metodelor sale crude de execuție a dușmanilor. Numele său a fost asociat cu Diavolul, ceea ce i-a oferit lui Bram Stoker o bază perfectă pentru crearea personajului său.