Tatăl lui Cabral, arestat în Congo. Ce s-a întâmplat, de fapt, după scandalul de la începutul anului

Tatăl lui Cabral, arestat în Congo. Ce s-a întâmplat, de fapt, după scandalul de la începutul anului
Tatăl lui Cabral, arestat în Congo

Tatăl prezentatorului Cabral a fost arestat în Congo, pe motiv că a încercat să  ”să destabilizeze procesul electoral” din această țară. Arestarea acesta a generat reacții puternice din partea organizațiilor civice din toată lumea.

Tatăl lui Cabral, arestat în Congo

Tatăl lui Carbral Ibacka, doctorul Alexandre Ibacka Dzabana, în vârstă de 77 de ani, a fost arestat în Brazaavile, Republica Congo, la începutul lunii martie, cu numai 10 zile înainte de alegerile prezidențiale din această țară, notează wowbiz.ro.

La început, s-a crezut că el a fost răpit, iar asta deoarece cei care l-au ridicat din fața casei erau civili, potrivit presei din Congo. Dr. Alex, așa cum i se spune la el acasă, este președintele Platformei Congoleze, un ONG ce luptă pentru drepturile omului și o societate democratică.

Mai mult, la numai câteva zile a fost ridicat și un alt activist, Christ Dongui, vicepreședinte al asociației Ras de Bol. Cei doi au fost plasați în arestul central din Brazzaville, fără a avea acces la un avocat și fără a putea lua legătura cu familiile lor, indică o scrisoare adresată Ministrului Justiției din Congo și ambasadorului acestui stat în SUA de către organizația Amnesty International.

Tatăl lui Cabral, în închisoarea centrală din Brazzaville

Pe data de 9 aprilie, tatăl lui Cabral a ajuns în fața unui procuror, care l-a pus oficial sub acuzare pentru atentat la siguranța națională. El este acuzat, mai exact, că ar fi pus în pericol ”procesul electoral din Congo”, cu toate că nu este încă clar cum a făcut acest lucru.

La ora actuală, acesta se află în închisoarea centrală din Brazzaville și așteaptă începerea procesului, fără ca autoritățile să fixeze o dată la care se va întâmpla asta. Reprezentanții societății civile sunt de părere că procurorii nu reușesc să adune suficiente dovezi care să ducă la o condamnare și că relalele motive ale detenției lui sunt mai degrabă de ordin politic.

 ”Alexandre Ibacka Dzabana are 77 de ani și suferă de hipertensiune arterială, ceea ce-l face vulnarabil la COVID-19”, se indică în documentul Amnesty International, ce amintește de supraaglomerarea din închisorile africane.

Are probleme medicale

În plus, organizația cere autorităților din Congo ca medicul Ibacka Dzabana să aibă acces neîngrădit la un avocat, să își poată contacta familia și să fie protejat de orice formă de tortură.

Potrivit ultimelor informații, starea medicului Alexandre Ibacka Dzabana este una critică, iar ONG-urile cer autorităților congoleze eliberarea și internarea de urgență a tatălui lui Cabral în spital.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI