Tatăl bătăușei de 14 ani, reținută după ce a agresat mai multe minore, rupe tăcerea. Ce se întâmplă la ei acasă

de: Ștefan R. Apostol
08 09. 2020

În asentimentul specialiștilor, Bullying-ul reprezintă o formă de violență care implică un comportament mai agresiv. Vorbim aici de intimidare, hărțuire, umilință, agresiune fizică, efectuată cu intenție și în mod repetat.

Bullying-ul în societatea românească

În ultimii ani, Bullying-ul a devenit un fenomen în școlile românești, și în afara lor, și afectează mii de elevi. Adolescenții, adulții reprezentativi, în special profesorii, ar trebui să folosească metode pentru a preveni agresiunea, spun specialiștii.

Conflictele de gen Bullying sunt deseori între grupuri de adolescenți cu valori diferite sau între grupuri și copii care nu aparțin grupului. Când vine vorba de Bullying, țintele predominante sunt copiii diferiți. Cei timizi și introvertiți, cei cu probleme de greutate, cu rezultate școlare foarte bune sau foarte proaste. Când acești copii sunt hărțuiți sau agresați în mod repetat, de copii mai puternici sau mai mari, vorbim despre agresiune.

Cazul șocant din Târgu Jiu

Un astfel de caz de Bullying este și cel relatat de noi, întâmplat la Târgu Jiu, zilele trecute. Informațiile de ultimă oră anunță că autoritățile au decis arestarea, pentru 24 de ore, a tinerei agresoare. În consecință, tatăl agresoarei a decis să iasă în presă și să vorbească despre cele întâmplate.

Atât în România, cât oriunde în lume, fenomenul de Bullying este tratat ca agresiune fizică, și, în consecință procedurile sunt cele de arest preventiv. Dar efectele asupra psihicului unui minor încarcerat, fie vinovat sau nu, pot fi devastatoare.

Bullying Tatăl bătăușei de 14 ani, reținută după ce a agresat mai multe minore, rupe tăcerea. Ce se întâmplă la ei acasă

În 2013 a fost dat publicității un studiu asupra efectelor de acest gen asupra minorilor, intitulat ”Studiu privind implicarea copiilor în proceduri judiciare – prezentare contextuală pentru faza justiției penale – România”. În cadrul acestui studiu se propun anumite alternative la procedura de încarcerare temporară, numite ”Alternative la procedurile judiciare”, menite să ajute, atât victimele, agresorii minori, dar și autoritățile.

Tatăl bătăușei de 14 ani, rupe tăcerea

În cazul de Bullying din Târgu Jiu, inclusiv specialiștii psihologi spun că efectele asupra tinerei de 14 ani vor fi devastatoare. De altfel tatăl fetei a declarat același lucru, spunând că este dispus să facă închisoare în locul acesteia.

„Abia a împlinit 14 ani, luna trecută avea 13 ani. Sunt alţii cu săbii care au intrat peste oameni şi nu le-a făcut nimeni nimic. A avut acest anturaj de două luni. Soţia mea a fost izolată la serviciu în mai multe rânduri, câte două săptămâni, iar eu la serviciu… Am fost îngrădiţi de acest drept de a sta lângă copiii noştri şi iată consecinţele. Ştiu că a fost o greşeală, dar nu este tocmai în regulă să fie băgat un copil în arest.

Este ceva ce nu poţi să vezi, mă pun şi în postura părinţilor fetelor lovite care, poate sunt mult mai căzuţi decât mine. Mă duc eu în locul ei… Fetiţa care a fost agresată a venit ieri, înaintea poliţiei, la noi acasă, împreună cu o verişoară a ei, s-a luat în braţe cu fata mea, s-au împăcat, şi-au cerut scuze reciproc, s-au împăcat fetele. (…) Ştiu că imaginile sunt foarte dure pentru oricine şi trebuie învăţat din acest necaz, să nu se mai întâmple aşa ceva.”, a declarat tatăl agresoarei.