Tăriceanu, luat în vizor de DNA: Cum justifică o mită astronomică într-un nou dosar Microsoft

de: Puiu Alexandru
08 11. 2018

În timp ce românii speră ca Dragnea să ajungă în sfârșit după gratii, Tăriceanu pare să fie subiectul unei noi investigații inițiate de comisarii DNA. Deznodământul, în ambele situații, nu îl vom afla însă prea curând. 

Conform celor de la G4Media, procurorii DNA au inițiat procedura pentru obținerea unui aviz de urmărire penală în cazul președintelui Senatului – Călin Popescu Tăriceanu. Oficialii Direcției Naționale Anticorupție sunt de părere că președintele senatului ar fi primită mită în valoare de 2 milioane de euro în perioada în care a fost premierul României. Suma cu pricina a reprezentat 10% din valoarea unui contract cu Microsoft pentru obținerea de licențe în școli.

Nu mai puțin de 20 de milioane de euro a fost valoarea unui contract inițiat pe vremea guvernului Năstase, pe 15 aprilie 2004. Datorită formalităților complexe însă, proiectul pare să se fi materializat după câțiva ani, pe vremea când Tăriceanu a ajuns la putere, în perioada 2005 – 2008. Motivul mitei a fost eficientizarea procedurii de plată pentru achitarea licențelor software Microsoft. Doi intermediari citați în dosar au fost deja puși sub acuzare.

Contractul cadru de licenţiere Microsoft s-a încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.

Extensia cu privire la produse educaţionale s-a realizat, de asemenea, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, având în vedere că obiectul contractului cadru viza licenţele pentru administraţia publică, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educaţionale, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României au beneficiat firmele private.

Mai mult, conform scrisorilor de confort şi biletelor la ordin emise, Guvernul Român garanta creditul, în timp ce firma Fujitsu Siemens Computers, care susţinea că a venit cu oferta de finanţare, nu depunea nici măcar garanţie de bună execuţie a contractului.

Din cercetările efectuate rezultă că din cele 54 milioane de dolari achitate de Guvernul României în baza contractului cadru şi a extensiei din luna noiembrie 2004, suma de 20 milioane de dolari reprezintă comisioane pretinse de persoanele implicate în derularea proiectului din cadrul Guvernului României, din ministerele și societăţilor implicate”, arăta DNA într-un comunicat din 2014.

La scurt timp după publicarea materialului de mai sus, Tăriceanu a făcut o postare pe Facebook prin care pretinde că nu a existat nicio plată către Microsoft pe perioada mandatului său.

”În primul rând, nu s-a primit la Senat vreo solicitare din partea procurorilor, așa cum se speculează în presă. În al doilea rând, presupunând că va veni, aceasta va urma traseul procedural pe care îl urmează oricare astfel de cerere. În al treilea rând, în timpul guvernării pe care am condus-o nu s-a făcut nicio plată către Microsoft, în cazul licențelor la care face referire dosarul. Contractul a fost semnat în guvernarea Năstase, plăți s-au făcut în guvernările care au urmat perioadei 2005-2008, dar nu în guvernarea Tăriceanu.

Hotărârile de guvern, la care văd că face referire o parte din presă, prevedeau începerea procesului de inventariere a licențelor. Am promovat aceste HG în contextul în care Microsoft amenința că va da România în judecată, caz în care riscam ca statul român să piardă mulți bani. În fața acestor evidențe, să vorbești despre acuzații de mită, este lipsit de sens”, a scris Tăriceanu pe Facebook. Postarea integrală poate fi văzută mai jos.