Tăriceanu refuză vehement redeschiderea școlilor: „Trebuie să ne luăm gândul că elevii se vor întoarce la școală până în toamnă”

Tăriceanu refuză vehement redeschiderea școlilor:
Tăriceanu refuză vehement redeschiderea școlilor:

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, dă peste cap toate planurile Guvernului! Acesta nu este de acord cu redeschiderea școlilor în perioada următoare, susținând că nu există nicio posibilitate ca cei mici să revină la școală în condiții de siguranță. Din acest motiv, liderul politic propune mai multe soluții pentru a încheia sfârșitul acestui an școlar fără prezența fizică a elevilor.

Liderul ALDE refuză redeschiderea școlii în această primăvară

În urmă cu puțin timp, Tăriceanu a publicat pe pagina sa de Facebook o scrisoare deschisă în care și-a exprimat categoric punctul de vedere și a atacat autoritățile care pledează pentru reînceperea școlilor pe 1 iunie, fiind considerată o idee periculoasă.

Eram foarte aproape să îmbrățișez ideea reîntoarcerii copiilor la școală de la 1 iunie. Apoi m-am gândit la măsurile care trebuie luate pentru a ne simți copiii în minimă siguranță și m-a lovit groaza. Vreau să-mi trimit copilul la școală pe un plan gândit peste noapte de actualul ministru al educației? Sau de Ludovic Orban? Nu prea cred!

Felul în care au ratat startul luptei împotriva virususului sau cum au rasolit “școala online” spune totul despre felul în care ei ar putea organiza într-un timp atât de scurt reîntoarcerea în siguranță la școală. Așa că, dacă nu vrem că ai noștri copii să devină surse ambulanțe de răspândit viruși, trebuie să ne luăm gândul că ei se vor întoarce la școală până în toamna. Este un sacrificiu necesar”, a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Ce se va întâmpla cu elevii ai căror părinți se întorc la serviciu

Acesta a menționat faptul că sunt mai multe probleme care trebuie să fie abordate după un plan bine gândit. Liderul ALDE a abordat problema copiilor ai căror părinți se vor întoarce la muncă, sugerând totodată exemplele altor țări:

“La unele, soluțiile sunt mai la îndemână. La altele trebuie să mai cumpănim. De exemplu, nu am o soluție viabilă despre ce se poate face pentru copiii ai căror părinți se întorc la muncă. Văd că în Belgia școlile organizează în cadrul lor centre speciale unde pot stă copiii ai căror părinți se întorc la munca. Probabil că mulți părinți vor avea programe de muncă flexible deci și aici va trebuie să fie flexibilitate de orar. Și măsuri de siguranță”, scrie liderul ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu sugerează o soluție fără precedent, dar utilă pentru siguranța copiilor și a adulților:

Cred că în acest an școlar mediile trebuie încheiate pe baza notelor de până acum. Cred, de asemenea, că Bacalaureatul și Evaluarea pentru cei din clasa a VIII-a trebuie finalizate tot în baza mediilor din anii precedenți.

Dacă Franța, țara care a inventat Bacalaureatul propune soluția asta, nu văd de ce nu am lua-o și noi în calcul. Vacanța cea mai mare care a existat vreodată trebuie folosită de minister și de școli pentru a reface toate planurile pentru toamnă.

Asta înseamnă mai puțini elevi în clase, orar decalat, programa școlară modificată în asemenea fel încât să se poată recupera materia din acest an, contracte pentru asigurarea cu măști de protecție, protocoale de dezinfecție periodică în sălile de clasa și mijloacele de transport, decizie cu privire la programul cornul și laptele, sistem de testare periodică a cadrelor didactice”, a afirmat acesta.

Începerea școlilor ar putea avea loc în perioade diferite

Liderul ALDE abordează ideea unui nou început de an școlar și propune redeschiderea școlilor în septembrie, la date diferite:

“Adică 15 septembrie nu va mai fi ziua când clopoțelul va suna pentru toți cum nici 15 iunie nu mai este ultima zi de scoală. Cred că cele trei cicluri școlare (primar, gimnazial și liceal) trebuie să înceapă cu o diferență de una sau două săptămâni între ele. Nu vreau să mă pronunț care primul și care ultimul.

Motivul nu este doar cel al limitării aglomerației în scoli, ci mai mult pentru evitarea aglomerației în concedii, pe plaja sau la munte. În plus, o măsură ca și aceasta va avea rezultate pozitive pe gradul de ocupare al capacităților hoteliere și dăm astfel o mână de ajutor uneia dintre cele mai lovite industrii din România.

Știu, sunt părinți, cum sunt și eu, care au un copil în clasa I și celălalt în clasa a VI-a, de exemplu. Cum ne împărțim să mergem în concedii? Da, e o problem, dar o problema și mai mare este grija noastră pentru copiii noștri, să-i vedem mari, sănătoși și la casele lor”, a mai scris Călin Popescu Tăriceanu.

Luni, de la ora 12.00, la Palatul Cotroceni, are loc o întâlnire la care participă președintele Klaus Iohannis, premierul, ministrul Educației, Monica Anisie, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Sursă foto: Inquam Photos

Fotograf: George Călin