Tăriceanu, achitat în dosarul în care era acuzat de mărturie mincinoasă

de: Iorgu Ianusi
22 04. 2019

Instanța supremă a decis achitarea lui Călin Popescu Tăriceanu. Este menținută, astfel, decizia din prima instanță. Astfel, șeful Senatului este absolvit definitiv de acuzația de mărturie mincinoasă.

Procurorii spuneau că, prin declarațiile sale, i-ar fi împiedicat să afle adevărul în privința modului în care s-au retrocedat părți din pădurea Snagov și Ferma Băneasa.

La ultima prezentare avută în fața judecătorilor, Călin Popescu Tăriceanu numea acest proces drept „o înscenare”.

Tăriceanu, soluție reconfirmată după un an

Decizia aparține unui complet de 5 judecători și a fost luată prin majoritate de voturi.

 „Consider că acest proces în care am fost antrenat este o înscenare ca urmare a recomandărilor făcute în MCV. Anume, ca rezultatele luptei împotriva corupției să se soldeze cu “big fish”. Datorită pozițiilor pe care le-am avut sau le dețin fac parte din această categorie. Au încercat să mă târască într-un proces de corupție, nu au avut alte elemente, au încercat cu evaziunea fiscală, ar fi fost simplu pentru procurori să vadă că acea presupusă tranzacție nu a fost în realitate făcută. Au încercat să sugereze că eram la curent cu acea tranzacție. În 2008 aveam o agendă suficientă ca să am grijă și de cabinetul soției.” Călin Popescu Tăriceanu

Anchetatorii spuneau că, prin declarațiile sale, Călin Popescu Tăriceanu ar fi împiedicat tragerea la răspundere a celor responsabili pentru retrocedărilor ilegale.

În urmă cu mai bine de un an, în primă instanță se stabilea achitarea iar DNA a cerut rejudecarea procesului.

„Dispuneți casarea sentinței penale 318 din 2018 și rejudecați având în vedere că instanța de fond nu s-a pronunțat pe fapta pentru care a fost trimis în judecată (…) Sunt întrunite în cauză elementele de mărturie mincinoasă, nu cum instanța de fond a refuzat să cerceteze. (…) Vă solicităm să dispuneți casarea cu trimitere spre judecare. Judecătorii de fond nu s-au pronunțat cu privire la actul de sesizare. Ar fi o încălcare a dreptului de apărare al inculpatului și al Parchetului.” Procuror DNA

 Șeful Senatului și povestea retrocedărilor ilegale

Avocații lui Călin Popescu Tăriceanu au solicitat ca judecătorii să mențină soluția achitării, ceea ce s-a întâmplat prin decizia din 22 aprilie 2019.

„Solicităm să respingeți apelul ca nefondat menținând soluția atacată. Soluția este legală și temeinică. Consider că instanța fondului a procedat corect, este o hotărâre model și au aplicat corect deciziile Curtii.” Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016. Era acuzat că ar fi mințit la audierile privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.

Tăriceanu spunea că nu a știut de retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului). Fostul premier mai spunea că nu era la curent cu implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi în procedurile de retrocedare.