Țara unde hărțuirea cibernetică este pedepsită cu închisoare. Decizia luată acum
O țară a hotărât ca hărțuirea cibernetică să fie pedepsită cu închisoare de până la un an. De asemenea, alte pedepse mai dure pentru insulte online au intrat în rigoare recent. Despre ce țară este vorba?
Hărțuirea cibernetică, pedepsită cu închisoarea
Ca parte a eforturilor de combatere a hărțuirii cibernetice, Japonia a introdus pedeapsa cu închisoarea pentru astfel de fapte și pedepse mult mai dure pentru insulte aduse în mediul online, relatează Kyodo News.
Mai mult de atât, Codul Penal a majorat amenda pentru insulte până la suma de 300.000 de yeni, ceea ce înseamnă aproximativ 2.000 de euro, iar pedeapsa actuală cu închisoarea a fost mărită la 30 de zile și amenda în valoare de 10.000 de yeni.
De asemenea, termenul de prescripție pentru insulte a fost prelungit de la un an la trei ani. Decizia de a mări aceste pedepse a fost luată după ce Hana Kimura s-ar fi sinucis în luna mai a anului 2020, după ce a primit o serie de mesaje jignitoare pe rețelele de socializare.
Hana Kimura a fost o luptătoare profesionistă, în vârstă de 20 de ani și membru al distribuției în serialul de pe Netflix „Terrace House”. Atunci, doi bărbați au fost amendați cu 9.000 de yeni fiecare pentru insulta la adresa Kimurei, înainte de moartea sa.
Cu toate acestea, unii oameni au spus că pedepsele sunt mult prea blânde, motiv care a dus la majorarea acestora.
Pedepse dure pentru insulte online
În cele din urmă, recomandarea înăspririi sancțiunilor au fost venit de la Consiliul Legislativ al Ministerului Justiției către ministrul Justiției Yoshihisa Furukawa. În primă fază, principalul Partid Constituțional Democrat din Japonia și alții s-au opus revizuirii, după ce modificarea propusă a fost depusă la ședința ordinară.
Argumentul a fost că modificarea ar putea reprima criticile legitime la adresa politicienilor și oficialilor publice. Cu toate acestea, proiectul de lege a fost adoptat pe 13 iunie, într-o ședință plenară a Camerei guvernarea, după ce Partidul Liberal Democrat a ajuns la un acord cu CDPJ și alții cu privire la o dispoziție suplimentară, care stipulează că o revizuire va fi efectuată în termen de trei ani de la data adoptării pentru a determina dacă acesta restricționează libertatea de exprimare în mod incorect.
Ministrul Justiției, Yoshihisa Furukawa, a declarat că punerea în aplicare a pedepselor mai dure a fost o decizie semnificativă, spunând că: „demonstrează evaluarea legală conform căreia (hărțuirea cibernetică) este o infracțiune care ar trebui tratată cu severitate și acționează ca un factor de descurajare”