Țara tuturor posibilităților! Cum a reușit un polițist de frontieră să dețină o vilă, o cabană și un apartament cu un salariu de 1.000 de euro
Un polițist de frontieră are pe numele său un apartament de 64 mp, o casă de 200 mp, teren și o cabană de 84 mp pe malul lacului Bicaz, în județul Neamț. Toate aceste proprietăți au fost achiziționate cu un salariu de circa 1.000 de euro.
Cabană construită fără autorizație
Bărbatul este agent la Poliția de Frontieră Iași, iar casa de vacanță a fost ridicată fără autorizație de construcție. De asemenea, a fost cercetat de către procurorii DIICOT, în urmă cu 10 ani, fiind acuzat de complicitate la trafic de migranți și luare de mită. Atunci a fost achitat din lipsa de dovezi, potrivit judecătorilor.
Cabana de pe malul lacului Bicaz nu este trecută în declarație de avere a polițistului. Asta pentru că nu există acte pentru construcție, deoarece nu are autorizație, iar terenul este trecut pe numele tatălui său. Casa de vacanță este scoasă la vânzare acum, alături de o barcă și un ponton, la un preț de 125.000 de euro.
Agentul a fost contactat telefonic de către Reporter de Iași, spunând că este o confuzie și că proprietățile din Neamț nu sunt ale lui. Ulterior, acesta a revenit și a făcut câteva precizări despre o vilă pe care o deține, din satul Breazu, comuna Rediu, județul Iași.
„Acolo au cumpărat teren părinții mei. Au dat 6.000 de lei în 2018. Apoi, terenul a fost concesionat lui Dragoș Mândru care a făcut casa sau cabana, ce e acolo. Eu nu știu ce e, n-am fost”, a zis Pavel.
Ratele la bănci depășesc salariul
Potrivit declarației de avere depusă de agent, el, alături de soție, au împrumutat în anul 2016 peste 573.000 de lei, adică în jur de 125.000 de euro, iar casa din Breazu ar fi costat 100.000 de euro. Cele două credite lunare sunt extrem de mari, raportate la salariile oficiale ale celor doi.
Salariul mediu lunar al agentului este de circa 5.500 de lei, iar soția acestuia a notat în declarația de avere de anul trecut venituri aferente lui 2020 de 4.200 de lei ca inginer IT. Soții au mai completat în declarație un venit cumulat de 20.160 de lei, adică 336 de euro pe lună, probabil proveniți din închirierea apartamentului, dobândit în anul 2005.
Polițistul de Frontieră a fost acuzat de procurorii DIICOT că ar fi scos din țară mai multe persoane care avea interdicție de a părăsi țara. Faptele ar fi avut loc între 2005 și 2006. Agentul s-ar fi întâlnit cu patronul unei firme de transport la o petrecere, iar ulterior, patronul și polițiștii au început colaborarea. Cu toate acestea, nu au existat destule probe împotriva bărbatului, așa că a scăpat.