Țara pe care Rusia nu a reușit s-o cucerească. Pierderi incredibile pentru ruși, sute de mii de soldați bolnavi

de: Ștefan R. Apostol
01 03. 2022

Rusia, deși aparent ar avea o victorie in Ucraina, are parte de o rezistență extrem de puternică din partea soldaților ucraineni. Dacă ar fi să comparăm, păstrând proporțiile, Rusia trece în acest moment cam prin aceeași situație prin care trecea fosta URSS în momentul invaziei din Afganistan. Războiul din Afganistan a devenit o mlaștină pentru ceea ce, la sfârșitul anilor 1980, era o Uniune Sovietică în dezintegrare. Eșecul militar din aici a pus o pată neagră pe istoria statului despre care se vorbește și astăzi.

Eșecul URSS din Afganistan

În aprilie 1978, guvernul centrist al Afganistanului, condus de președintele Mohammad Daud Khan, a fost răsturnat de ofițerii militari de stânga conduși de Nur Mohammad Taraki. Ulterior, puterea a fost împărțită de două grupuri politice marxist-leniniste, Partidul Poporului (Khalq) și Partidul Banner (Parcham).

Cele două formațiuni anterior apăruseră dintr-o singură organizație, Partidul Democratic al Poporului din Afganistan, și care se reuniseră într-o coaliție nesigură cu puțin timp înainte de lovitura de stat. Noul guvern, care a beneficiat de puțin sprijin popular, a stabilit legături strânse cu Uniunea Sovietică.

A lansat epurări nemiloase ale întregii opoziții interne și a inițiat ample reforme funciare și sociale, care au fost resimțite de către populația musulmană devotată și în mare parte anticomunistă. Împotriva guvernului au apărut insurgențe atât în rândul grupurilor tribale, cât și al celor urbane. Toate aceste grupuri, cunoscute colectiv sub numele de mujahedini, aveau o orientare islamică.

Noaptea de 24 decembrie 1979

Aceste revolte, împreună cu luptele interne și loviturile de stat din cadrul guvernului între facțiunile Poporului și Banner, i-au determinat pe sovietici să invadeze țara în noaptea de 24 decembrie 1979, trimițând aproximativ 30.000 de soldați și răsturnând președinția de scurtă durată a liderului Poporului, Hafizullah Amin.

Când trupele sovietice au invadat Afganistanul, au aplicat tehnici de manual pentru a lansa un atac blitzkrieg liniar în masă împotriva forțelor NATO din Europa. Cu toate acestea, au constatat că aceste tehnici au fost de puțin folos împotriva afganilor și au trecut la tactici neliniare, sporind utilizarea armelor de înaltă precizie, care erau mai potrivite pentru terenul muntos înșelător.

Scopul operațiunii sovietice a fost de a susține noul lor stat client, dar șubred, condus acum de liderul Banner, Babrak Karmal, însă Karmal nu a reușit să obțină un sprijin popular semnificativ. Susținută de Statele Unite, rebeliunea mujahedinilor a luat amploare, răspândindu-se în toate zonele țării. Inițial, sovieticii au lăsat suprimarea rebeliunii în seama armatei afgane, dar aceasta din urmă a fost afectată de dezertări în masă și a rămas în mare parte ineficientă pe tot parcursul războiului.

În timpul războiului afgan sovieticii au suferit aproximativ 15.000 de morți și mult mai mulți răniți. În ciuda faptului că nu a reușit să implementeze un regim comunist în Afganistan, în 1988, Uniunea Sovietică a semnat un acord cu Statele Unite, Pakistanul și Afganistanul și a fost de acord să își retragă trupele.

Pierderile Rusiei și umilința suferită de armata rusă

Pe toată perioada războiului afgan, armata rusă ajunsese la aproximativ 600.000 de soldați trimiși în teren. Numai că, mujahedinii, cunoscând foarte bine terenul, au reușit să ducă un război de guerilă, împingând trupele rusești către retragere. Deși URSS-ul ocupase aproape toate orașele mari, rezistența mujahedină ocupa aproape 80% din teritoriul afgan.

În afară de asta, alte state decideau să acorde suport insurgenților mujahedini în lupta lor cu armatele rusești. La final, când s-a făcut bilanțul acestui război, Rusia avea 600.000 de soldați trimiși, peste 14.500 au fost uciși, și conform datelor, 54.000 au fost răniți, iar 416.000 s-au îmbolnăvit de febră tifoidă, hepatită și alte boli grave.

Pentru fosta Uniune Sovietică, războiul din Afganistan, la fel cum s-a dovedit ulterior și pentru Statele Unite ale Americii, a fost cea mai rușinoasă înfrângere. Retragerea sovietică a fost finalizată la 15 februarie 1989, iar Afganistanul a revenit la statutul de țară nealiniată.