Țara în care locuiesc cei mai fericiți oameni din lume. Pe ce loc se află România

de: Cătălina Burghelea
01 09. 2021

Cei mai fericiți oameni din lume nu sunt, din păcate, românii. Nici spaniolii sau francezii. Partea bună este că persoanele care declară că sunt împlinite din toate punctele de vedere trăiesc în Europa, într-o țară destul de prosperă.

Unde trăiesc cei mai fericiți oameni din lume

Dacă te-ai întrebat vreodată unde trăiesc cei mai fericiți oameni din lume, ei bine, aceștia sunt europeni și locuiesc în „țara lalelelor”. Aici, oamenii spun că sunt fericiți mereu sau mai tot timpul!

Olanda este țara cu cei mai fericiți europeni. 82,2% dintre locuitorii Țărilor de jos sunt mulțimi de calitatea vieții lor, potrivit datelor Eurostat publicate marți, 31 august. În topul țărilor cu cei mai fericiți locuitori urmează Finlanda (77,3%), Danemarca(75,7%), Irlanda și Luxemburg (75,2%). Pe ce loc se află România?

Din păcate, țara noastră se numără printre codașele clasamentului. România se află pe locul 23 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Doar 39,1% dintre români dezvăluie sunt fericiți mereu sau în majoritate a timpului. Ultimul loc este ocupat de Letonia, cu 31,3%.

Impactul coronavirusului

În mod surprinzător, urmările pandemiei de coronavirus a afectat rezultatele raportului. În ciuda stresului provocat de o pandemie globală, cifrele arată că unele națiuni se confruntă cu o anxietate mai mică. Raportul arată că Olanda, precum și Franța și Danemarca, arată o scădere a procentului de persoane care suferă de anxietate încă din primăvara anului 2020. Consumul crescut de canabis în timpul carantinei explică, probabil, de ce olandezii sunt cei mai fericiți europeni.

Ani la rând, Olanda se află în fruntea țărilor OECD cu cei mai fericiți locuitori. Datele recente contrastează puternic cu cele din țări precum Marea Britanie, unde depresia și anxietatea sunt în creștere în rândul adolescenților, și SUA, unde numărul tinerilor care se sinucid a crescut brusc.

Care este secretul fericirii

De ce Olanda, această țară plată și umedă, cu 17 milioane de oameni, debordează de fericire? Dr. Simone de Roos, om de știință la Institutul Olandez pentru Cercetări Sociale (SCP), spune despre calitatea vieții a adolescenților că nu a scăzut din 2013.

„Cred că adolescenții olandezi au, în general, interacțiuni pozitive în toate mediile lor sociale”, este de părere De Roos.

„Au un mediu sănătos acasă, în cercul de prieteni și, de asemenea, la școală. Părinții olandezi oferă mult sprijin copiilor lor. Profesorii nu sunt autoritari, dar țin cont de preferințele elevilor, iar elevii au încredere în profesori.”, a mai spus cercetătorul.

În limba olandeză, nu există nicio frază care să însemne literalmente „ești un băiat bun” sau „fată bună”, spune Tjalling Appelhof, în vârstă de 14 ani, din Amsterdam.

„Spui „bravo, flăcău”/ „bine făcut” / „mulțumesc”, dezvăluie adolescentul.