Țara în care examenele sunt interzise în primii doi ani de școală. Cum s-a ajuns la această decizie
O țară a luat o decizie fără precedent! Examenele sunt interzise în primii doi ani de școală. Măsura a fost foarte bine primită de elevi și părinți, care salută ideea de a nu mai da teste destul de grele în primii ani de școală. Cum s-a ajuns la această decizie.
În ce țară nu se mai dau examene scrise, în primii doi ani de școală
Renumită pentru fabricarea de gadget-uri și dispozitive indispensabile vieții cotidiene, China mai adaugă o premieră în palmaresul său. Este prima țară din lume care interzice examenele scrise în cazul copiilor în vârstă de şase şi şapte ani la şcoala primară. Decizia a fost luată luni, 30 august.
De acum încolo, elevii din primii doi ani de școală nu mai trebuie să simtă presiunea examenelor scrise. China a hotărât că nu este cazul ca micuții să fie supuși acestui stres.
Măsura fără precedent vine în contextul în care încearcă să scadă presiunea asupra elevilor și să stimuleze natalitatea, din cauza unei încetiniri economic, anunță presa internațională.
Din cauză că mulți părinți nu-și permit meditații pentru copiii lor, Guvernul chinez a decis că cea mai bună soluție este interzicerea examenelor scrise în cazul copiilor în vârstă de şase şi şapte ani la şcoala primară.
Vastă reformă în educație
Capitala Beijing a lansat, în luna iulie 2021, o vastă reformă în educație. Tot mai multe voci critică volumul excesiv de lucru al şcolarilor şi costul prohibitiv al meditaţiilor.
În China, se pune mare preț pe educație. Învățământul este extrem de solicitant și competitiv, încă din primii ani de școală, în vederea obținerii punctajului maxim la examenul întregii vieţi (”gaokao”), pentru intrarea sau nu la facultate.
Potrivit acestor noi directive, elevii primelor doi ani de școală primară sunt scutiți de examenele scrise grele, care puneau presiune pe aceștia.
”Examenele prea frecvente îi supraîncarcă pe elevi şi îi supun unor unor presiuni enorme”, potrivit oficialilor de la Beijing.
„Acest lucru le dăunează sănătăţii mentale şi fizice”, avertizează aceștia.
Chinezii pun mare preț pe educație
Autorităţile locale deja au luat măsuri în acest sens. Luna trecută, au fost interzise cursurile de susţinere în privat din timpul weekendului şi vacanţelor şcolare. Decizia a provocat un „tsunami” în sectorul educativ comercial, iar mulți profesori se tem pentru locul lor de muncă.
Părinții chinezi sunt obsedați de reușita copiilor lor, în care investesc forte mult. Aceștia obișnuiesc să-i ducă la numeroase cursuri extraşcolare, adesea foarte costisitoare.
Oamenii care au o situație financiară bună ajung să-și cumpere o locuință aproape de instituții școlare prestigioase, în ideea că își trimit copiii să studieze acolo. Fenomenul a dus la scumpiri pe piața imobiliară și la descurajarea cuplurilor mai sărace să aibă copii.