Țara în care a fost descoperită o nouă mutație Covid-19. Specialiștii fac deja teste

de: Alexandru Ramnic
31 08. 2021

Oamenii de știință au descoperit o nouă mutație COVID-19! Cercetătorii s-au mobilizat deja, pentru a face cât mai multe teste de laborator. Anunțul oamenilor de știință vine după ce OMS a avertizat că, până la 1 decembrie, vor putea fi 236.000 de decese suplimentare din cauza virusului SARS-COV-2.

Unde a fost descoperită o nouă variantă Covid-19

Specialiștii din Africa de Sud au detectat o nouă variantă de coronavirus cu mutaţii multiple asociate cu alte variante cu transmisibilitate crescută, potrivit rapoartelor făcute publice luni, 30 august. Deocamdată, cercetătorii nu au stabilit încă dacă această nouă mutație este mai contagioasă sau mai rezistentă la imunitatea oferită de vaccinuri sau de infecţia anterioară.

Noua variantă de COVID-19 descoperită conţine multe mutaţii asociate cu alte variante cu transmisibilitate crescută şi sensibilitate redusă la anticorpii neutralizanţi, dar oamenii de ştiinţă nu sunt încă siguri cum modifică virusul. Se fac multe teste de laborator pentru a se stabili cât de bine este neutralizată mutația de anticorpi.

Cum se numește mutația și ce se știe despre ea

Mutația, cunoscută sub numele de C.1.2, a fost detectată, pentru prima dată, în luna mai şi s-a răspândit rapid în majoritatea provinciilor sud-africane şi în alte şapte ţări din Africa, Europa, Asia şi Oceania, scrie The Guardian.

Africa de Sud a fost prima ţară din lume care a detectat varianta Beta, una dintre cele patru tulpini etichetate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca fiind „îngrijorătoare” pentru populație.

Beta este mult mai periculoasă decât versiunea originală a coronavirusului care provoacă COVID-19, deoarece se răspândește mult mai ușor. Există dovezi clare că vaccinurile actuale funcționează mai puțin împotriva acestei mutații, determinând unele ţări să restricţioneze călătoriile către şi din Africa de Sud.

OMS a făcut un anunț îngrijorător

Directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a precizat că 33 din cele 53 de națiuni membre de pe continent au înregistrat o rată de pozitivitate de peste 10%, în ultimele două săptămâni. Până la 1 decembrie 2021, ar putea exista 236.000 de decese suplimentare din cauza virusului SARS-COV-2, a anunțat Kluge, luni, 30 august.

„Săptămâna trecută, a existat o creștere cu 11% a numărului de decese în regiune [Europa]”, a spus Kluge în fața reporterilor.

„O proiecție fiabilă se așteaptă la 236,000 de decese în Europa până la 1 decembrie.”, a dezvăluit liderul OMS.

În afară de răspândirea variantei mai transmisibile Delta a coronavirusului, Hans Kluge consideră că „relaxarea exagerată” a restricțiilor anti-COVID și creșterea călătoriilor pe perioada verii sunt, de asemenea, motive pentru transmiterea mai mare a infecției.