Țara europeană care renunță la autostrăzi. Decizia aiuritoare care a fost luată
Guvernul austriac a anunțat miercuri că a oprit mai multe proiecte de construcție de autostrăzi, o inițiativă a Verzilor, un partener de coaliție de rang inferior, pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Ministerul Mediului, condus de Leonore Gewessler, politician al Verzilor, a lansat la începutul acestui an o revizuire a tuturor noilor planuri de construcție de drumuri de către gigantul Asfinag, ceea ce a ridicat tensiuni în cadrul coaliției conduse de conservatori.
Decizia controversată luată de ecologiști
Printre cele pentru care s-a ordonat miercuri oprirea se numără un tunel de autostradă de opt kilometri planificat sub o parte din parcul național Lobau, pentru a ușura traficul la est de Viena.
Proiectul a dus la proteste – Gewessler a luat parte la unele dintre ele chiar înainte ca Verzii să intre la guvernare – și la depuneri legale pentru a împiedica construcția sa.
„Lupta împotriva crizei climatice este datoria noastră istorică… Mai multe drumuri înseamnă mai multe mașini, mai mult trafic”, a declarat Gewessler într-o conferință de presă, adăugând că nu vrea să lase copiilor un viitor „plin de ciment, plin de distrugere”.
Gewessler a adăugat că guvernul este deschis să colaboreze cu Asfinag și cu alte părți interesate pentru a găsi alternative la proiectele anulate și pentru a asigura mobilitatea.
Ce spune primarul
Primarul Vienei, Michael Ludwig, a declarat că orașul va studia decizia ministerului, insistând asupra faptului că tunelul autostrăzii Lobau nu ar pune în pericol parcul național și a fost esențial pentru a ușura traficul și a conecta periferia capitalei.
Activiștii au salutat decizia ministerului, iar gruparea Fridays for Future a declarat că aceasta ar trebui să reprezinte un „punct de cotitură în politica climatică”.
Aceștia au promis că vor continua să ocupe, timp de câteva luni, șantierele de construcții legate de proiectul Lobau până când municipalitatea va anunța desființarea acestora.
Potrivit Verzilor, Lobau, o vastă câmpie inundabilă de-a lungul Dunării, este „singurul exemplu de parc național în inima unei capitale europene”.
Verzii s-au alăturat conservatorilor în 2020 pentru a guverna statul de nouă milioane de locuitori, membru al UE, ca parteneri minoritari în primul guvern de coaliție de acest tip din țară, în pofida politicii sale dure privind imigrația.
Guvernul își propune să facă țara neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon – echilibrând emisiile de gaze cu efect de seră cu măsurile care absorb sau elimină carbonul – până în 2040.