Țara din Uniunea Europeană care are resurse majore de gaze. De ce nu se exploatează, de fapt

de: Ionuț Vieru
11 06. 2022

Europa a fost dependentă de energia rusească timp de mulți ani, și încă mai este. Cu toate acestea, o țară din UE are surse majore de gaze, însă nu poate fi exploată. Care este aceasta și ce împiedica exploatarea resursei?

Resurse importante de gaze într-un stat din Uniunea Europeană

În apele din jurul Ciprului se regăsesc resurse majore de gaze, însă un conflict mai vechi dintre Turcia, Cipru și Grecia împiedică eforturile de exploatare. Turcia dorește o parte din resurse, astfel încât o parte din aceste să revină comunității cipriote turce.

Pe de cealaltă parte, Ankara vrea ca orice gaz din regiune să treacă pe teritoriul său în drumul spre Europa. În același timp, Atena este de acord cu planurile care prevăd transportul gazelor prin Cipru și Grecia.

Conflictul dintre aceste state a început în anul 1974. Invazia Turciei în Cipru a divizat insula în nordul cipriot turc și sudul cipriot grec. Cea din urmă este recunoscută pe scară largă pe plan internațional ca Republica Cipru, însă nordul cipriot turc este un stat recunoscut doar de Turcia.

Încă de atunci, conflictul s-a desfășurat într-o serie de lupte indirecte pentru granițele maritime și resursele naturale din jur. Disputele au devenit din ce în ce mai aprinse în ultimii ani, mai ales după ce Cipru a început să permită companiilor să caute zăcăminte de gaze naturale în zona sa economică.

Turcia spune că Cipru ar trebui să nu se implice în acțiuni în aceste ape și a lansat propriile nave de explorare, flancate ca și nave de război. Turcia a fost sancționată de UE pentru foraje neautorizate în largul coastelor cipriote.

Relația dintre Guvernul grec și Guvernul turc

A existat speranța că tensiunea dintre aceste țări se va diminua, odată cu începerea războiului, iar guvernele acestora vor lăsa deoparte nemulțumirile pentru ca Europa să nu mai fie dependentă de gazele rusești.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan s-au întâlnit în luna martie, iar oamenii au crezut că, în sfârșit, conflictul se va încheia, însă nu a fost cazul.

După doar două luni după ce s-au întâlnit, președintele turc a întrerupt legăturile cu premierul grec, iar autoritățile din Grecia și-au plasat forțele în stare de alertă maximă, invocând amenințările guvernului turc, iar orice speranță de ameliorare a conflictelor s-a spulberat.

„Ţinând cont de trecutul recent şi, în general, de experienţa noastră cu Turcia, nu am fost atât de naivi încât să credem că Turcia şi-a schimbat peste noapte atitudinea faţă de Grecia sau de Cipru”, a declarat Kornelios Korneliou, un înalt funcţionar din cadrul Ministerului cipriot al Afacerilor Externe.

În cele din urmă, rezultatul este unul negativ din toate punctele de vedere, deoarece nu se transportă niciun gaz prin conducte şi nu s-a luat nicio decizie cu privire la modul în care acesta ar putea fi combinat cu alte rezerve din regiune şi transportat către restul Europei, pentru ca aceasta să nu mai depindă de gazele rusești.