Țara din Europa unde transportul public costă doar 9 euro pe lună de la 1 iunie. Anunțul i-a uimit și pe locuitori

de: Stan Nicu
23 05. 2022

O țară din Europa care se confruntă cam cu aceleași probleme ca și România, creșterea prețului la combustibili, energie, alimente, a luat o măsură genială cu scopul de a-și face locuitorii să apeleze cu încredere la transportul în comun. Așadar, care este țara din Europa unde transportul public costă doar 9 euro pe lună de la 1 iunie.

Țara care a făcut abonamentul pentru transportul public doar 9 euro. Cât plătește guvernul această măsură

O lună întreagă de transport nelimitat cu doar 9 euro este măsura luată de guvernul Germaniei pentru a promova transportul public local și regional. Măsura a fost luată în contextul în care, în această perioadă, țara se confruntă cu creșteri ale prețului la combustibili, tarife mai mari pentru închirierea de mașini, precum și scumpiri ale alimentelor, informează CNN.

Abonamentul de doar 9 euro pe lună va fi lansat în iunie și poate fi folosit în toată țara, în mijloacele de transport local și regional, adică în trenuri, autobuze și tramvaie, informează presa germană.

Abonamentul nu este valabil pentru călătoriile lungi

Tichetul nu poate fi folosit pentru călătorii cu autobuze sau trenuri pe distanțe mari. Astfel, cunoscutele trenuri de tip Intercity nu pot fi folosite cu abonamentele de 9 euro. Însă o călătorie pe distanțe mari poate fi făcută și cu trenurile regionale, unde abonamentul este valabil.

De asemenea, abonamentele de 9 euro pe lună vor fi disponibile doar pentru lunile iunie, iulie și august, iar pentru acest proiect guvernul german a investit 2,5 miliarde de euro.

Abonamentul ar trebui cumpărat la începutul lunii

Abonamentele de 9 euro pe lună vor fi valabile pentru fiecare lună calendaristică, așa că, dacă îl cumpărați pe data de 15, spre exemplu, va putea fi folosit doar până la sfârșitul lunii, nu până la data de la care a fost cumpărat.

Deși inițial a fost conceput strict pentru rezidenți, și turiștii pot cumpăra și folosi cu succes aceste abonamente ieftine. De asemenea, Căile ferate naționale din Germania, Deutsche Bahn, au adăugat deja permisele la cumpărare pe site. Abonamentele nu garantează și rezervarea de locuri în tren. Dacă sunt locuri libere, atunci posesori acestor abonamente pot sta jos, dacă nu, sunt nevoiți să stea în picioare.

Cu cât s-au scumpit alimentele în Germania

Pe de altă parte, odată cu războiul din Ucraina prețurile la alimente au luat-o razna și în Germania. Un cunoscut lanț de magazine a anunțat că a fost nevoit să crească prețurile cu 20-50%.

„De la începutul războiului din Ucraina, au existat creșteri ale prețurilor de achiziție pe care nu le-am mai văzut până acum”, a spus Florian Scholbeck, șeful de comunicații la Aldi Nord.