Țara din Europa unde oamenii s-au strâns în sprijinul Rusiei. Au fost mii de oameni, scandări violente
Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă să agite apele în țările europene. Cetățenii unuia dintre statele centrale au manifestat în sprijinul președintelui Vladimir Putin și împotriva guvernului care s-a distanțat de Moscova. Despre ce țară este vorba.
Sârbii au protestat în sprijinul Rusiei
E plin protest în orașul Belgrad, acolo mii de sârbi s-au adunat în fața ambasadei Rusiei, pentru a protesta împotriva guvernului care s-a distanțat de Moscova, după ce Vladimir Putin a declanșat invazia împotriva Ucrainei în dimineața zilei de joi, 24 februarie.
Vineri, 15 aprilie, mii de sârbi au mărșăluit prin Belgrad, până la ambasada Rusiei, fluturând steaguri rusești și purtând poze cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
Mulți cetățeni din organizații ultranaționaliste s-au alăturat marșului din centrul capitalei Serbiei până la ambasada rusă din apropiere, unde au tras semnale de rachete, au cântat imnuri rusești și sârbe și au salutat cele două țări ca națiuni înfrățite.
„Am venit la acest miting pentru a sprijini Rusia şi pentru a spune „nu” tare şi clar politicilor autorităţilor din Belgrad care au luat o decizie ruşinoasă de a vota împotriva Rusiei în cadrul ONU”, a declarat protestatarul Mladen Obradovic, potrivit Reuters.
Ce urale au scandat protestatarii din Serbia
În ultimele săptămâni, Belgradul a votat de trei ori pentru rezoluțiile Națiunilor Unite care condamnau invadarea Ucrainei de către Rusia și a suspendat-o din principalul organism al ONU pentru drepturile omului. Oficialii de la Moscova au numit acțiunile Rusiei din Ucraina o „operațiune specială”.
Cu toate acestea, din cauza faptului că Serbia depinde, aproape în totalitate, de gazul și petrolul din Rusia, Belgrad refuză să impună sancțiuni împotriva Kremlinului și menține zboruri regulate către Moscova.
Protestatarii sârbi au scandat urale precum „Fără NATO” și „Sârbii și rușii sunt frați” și sloganuri împotriva președintelui Aleksandar Vucic, care a câștigat votul prezidențial pe 3 aprilie, în timp ce progresiștii săi au asigurat cele mai multe voturi pentru a forma un guvern.
La începutul săptămânii 11 – 17 aprilie, într-o mișcare considerată de experți o abatere de la cooperarea militară cu Rusia, președintele Vucic a declarat că Serbia intenționează să achiziționeze două duzini de avioane de luptă occidentale noi.