Țara care vrea să cumpere petrol cu aur. Renunță la dolarii americani

de: Stan Nicu
25 11. 2022

În contextul în care rezervele valutare ale unor state sunt în scădere, acestea iau în calcul plata importurilor imperioase de petrol în aur. Trocul aur contra petrol va avea și alte avantaje asupra economiei acestei țări care intenționează să facă asta.

O țară va cumpăra produse petroliere plătind cu aur. Despre ce națiune este vorba

Țara care intenționează să cumpere petrol cu aur și să renunțe la dolarii americani este Ghana.

Guvernul ghanez lucrează deja la o politică nouă de achiziționare a petrolului, cu aur în loc de dolari americani, a anunțat ieri pe Facebook vicepreședintele Ghanei, Mahamudu Bawumia.

Ce efect va avea asupra economiei trocul propus de Ghana

Măsura plății în aur ar putea fi luată pentru a se acoperi scăderea rezervelor de valută străină, împreună cu cererea de dolari din partea importatorilor de petrol. Astfel, se slăbește moneda locală și cresc costurile de trai pentru populație.

Rezervele valutare brute ale Ghanei erau de circa 6,6 miliarde de dolari la sfârșitul lunii septembrie 2022, ceea ce înseamnă că importurile vor mai putea fi acoperite doar trei luni.

La sfârșitul lui 2021, suma era de aproximativ 9,7 miliarde de dolari, potrivit guvernului ghanez.

De când ar putea fi pusă în practică noua politică

Noua politică de plată ar urma să fie pusă în practică în primul trimestru al anului viitor.

Modalitatea de plată în aur „va schimba în mod fundamental balanța de plăți și va reduce semnificativ deprecierea persistentă a monedei noastre”, a declarat Mahamudu  Bawumia, conform Reuters.

Trocul cu aur, schimbare structurală majoră

În plus, utilizarea aurului ar împiedica rata de schimb să aibă un impact direct asupra prețurilor la carburanți sau la utilități, pentru că vânzătorii interni nu ar mai avea nevoie de valută pentru a importa produse petroliere, după cum mai explică vicepreședintele Ghanei.

„Trocul cu aur pentru petrol reprezintă o schimbare structurală majoră”, a adăugat Mahamudu Bawumia.

De ce s-a închis unica rafinărie din Ghana

Ghana produce țiței, însă s-a axat pe importuri pentru produsele petroliere rafinate din momentul în care singura ei rafinărie a fost închisă în urma unei explozii în anul 2017.

Anunțul lui Mahamudu Bawumia a fost postat în timp ce ministrul de finanțe Ken Ofori-Atta anunța măsuri de reducere a cheltuielilor și de creștere a veniturilor pentru a încerca astfel să abordeze criza datoriilor în spirală.

Nu în ultimul rând, guvernul din Ghana negociază un pachet de ajutor cu Fondul Monetar Internațional, în timp ce țara se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultima generație.