01 oct. 2021 | 15:52

Țara care vinde case cu doar 500 de dolari. Ce au decis să facă autoritățile în sate

Diverse
Țara care vinde case cu doar 500 de dolari. Ce au decis să facă autoritățile în sate
Case vândute pentru 500 de dolari

Fenomenul orașelor fantomă nu este doar în China, care acum este în pragul unui colaps financiar ca urmare a falimentării celei mai mari companii de imobliare de aici. Fenomentul, spun specialiștii, este și în Japonia. Există mai mult de 8 milioane de case goale în Japonia rurală, iar guvernele locale le vând într-o încercare de a atrage locuitorii.

Satele fantomă din Japonia

Există milioane de case vacante în Japonia, iar unele dintre ele sunt oferite aproape gratuit. Pentru a găsi ocupanți pentru milioanele sale de „akiya” sau case neocupate, guvernul japonez atrage potențialii proprietari cu stimulente financiare, cum ar fi proprietăți gratuite și subvenții considerabile pentru renovare.

Studiul Japoniei privind locuințele și terenurile, efectuat la fiecare cinci ani, a înregistrat un record de 8,49 milioane de case  nelocuite în Japonia în 2018. Multe dintre aceste case au fost lăsate goale după ce rudele au murit sau după ce oamenii s-au mutat, a constatat ancheta. Sondajul din 2018 a constatat o creștere de 3,2% a numărului de akiya comparativ cu 2013.

Case vândute pentru 500 de dolari

Raportul a constatat, de asemenea, că 13,6% din cele 62,42 milioane de case din Japonia erau neocupate. Acest lucru a fost deosebit de pronunțat în prefecturile Wakayama, Tokushima, Kagoshima și Kochi, toate înregistrând rate de case nelocuite de peste 18%.

Aceste case abandonate au creat „sate fantomă” în prefecturile rurale ale Japoniei, unde casele nu pot fi nici demolate. În unele zone, aproape una din cinci case este goală.

Guvernul oferă stimulente, cum ar fi case de 500 de dolari și scutiri de impozite, pentru a-i atrage pe locuitori să se mute din centrele urbane în zonele rurale, cum ar fi Wakayama, dar locuințele ieftine s-ar putea să nu fie suficiente pentru a acoperi decalajul cultural și dificultățile birocratice pe care le creează mutarea într-un oraș mic, sunt de părere sociologii.

Guvernul dorește revitalizarea acestor sate fantomă

Impulsul pentru revitalizarea zonelor rurale din Japonia este o parte esențială a planurilor socioeconomice ale premierului japonez Yoshihide Suga. Premierul a făcut din revitalizarea rurală o piatră de temelie a politicii sale atunci când a preluat funcția în septembrie, angajându-se într-un discurs pentru a stimula economia rurală prin stimularea turismului și încurajarea reformei agricole.

Cel mai recent demers este facilitarea pentru cei interesați în găsirea și cumpărarea acestor case vacante, iar sumele sunt derizorii, de 500 de dolari. Orașe precum Tochigi și Nagano au „bănci akiya”. Aceste site-uri web, dezvoltate de guvernele municipale, listează casele abandonate.

Unele dintre ele sunt disponibile pentru doar 50.000 de yeni, contravaloarea sumei de 455 dolari. Orașul Okutama din vestul Tokyo predă chiar și gratuit clădirile învechite și vacante, conform Nikkei. Unii noi rezidenți au găsit modalități creative de a le reutiliza, transformându-le în ateliere și restaurante.

„Programul nu numai că îi ajută pe vechii proprietari, care se luptau să folosească proprietățile și să plătească impozite, ci și pentru oraș, reducând numărul de clădiri abandonate care ar putea prăbuși sau ar putea prezenta riscuri în viitor”, a declarat un purtător de cuvânt al Okutama, pentru Nikkei.

Japonia trece printr-o recesiune dură

Unele guverne provinciale au descoperit că oferirea de numerar este una dintre cele mai bune modalități de a atrage lucrători îndepărtați. Nikkei a raportat că Mikasa din prefectura nordică a Hokkaido a înregistrat o scădere cu 11% a numărului de case goale atunci când orașul a lansat subvenții pentru îngrijirea copiilor și achiziții de locuințe.

În mod similar, orașul Daisen din prefectura Tottori a înregistrat o scădere cu 7,9% a numărului de proprietăți goale atunci când guvernul local a oferit subvenții de 2 milioane de yeni, de aproximativ 18.229 dolari, celor care renovau anumite case enumerate în baza sa de date.

În septembrie, Nikkei a raportat un program prin care celor care-și mențin locurile de muncă în Tokyo în timp ce lucrează din mediul rural vor primi o subvenție în numerar de 1 milion de yeni. aproximativ 9 114 dolari. Între timp, cei care înființează afaceri IT în Japonia rurală pot solicita o subvenție de 3 milioane de yeni, contravaloarea a 27.343 dolari.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Restructurări masive în 2025. Se anunță un an nebun. Toată lumea strânge cureaua
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a dat ordin de la UE. Intră în vigoare din ianuarie. Devine obligatoriu în toate statele
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ALERTĂ AERIANĂ în România! Armata a DETECTAT o ȚINTĂ de mici dimensiuni
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro