Țara care schimbă numele capitalei în cinstea președintelui. Bun venit la Nursultan!

Țara care schimbă numele capitalei în cinstea președintelui. Bun venit la Nursultan!

Kazahstanul și-a redenumit capitala, înlocuind Astana cu Nursultan în onoarea liderului Nursultan Nazarbayev, care a demisionat în mod neașteptat marți din funcția de președinte al țării.

Schimbarea a fost anunțată după ce Kassym-Jomart Tokayev a fost investit în funcția de președinte interimar și a promis că îi va cere opinia predecesorului său cu privire la deciziile cheie.

Nursultan Nazarbayev, în vârstă de 78 de ani, a slujit aproape 30 de ani ca președinte al acestei țări bogate în petrol, potrivit BBC.

Între timp, fiica sa cea mai mare a fost aleasă lidera Camerei superioare a Parlamentului. Promovarea doamnei Dariga Nazarbayeva în cea de-a doua poziție cea mai puternică din țară o transformă și într-un potențial succesor.

Tatăl său, care este șeful partidului de guvernământ, va rămâne la conducerea consiliului de securitate, extrem de influent, și va deține titlul oficial de lider al națiunii.

Analiștii spun că este prea devreme pentru a spune cine va candida sau care pot fi favoriții în alegerile de anul viitor. Kassym-Jomart Tokayev și actualul prim-ministru Askar Mamin sunt, de asemenea, considerați drept posibili concurenți.

Un nou președinte, un nou nume pentru capitală: Nursultan

Kassym-Jomart Tokayev a fost investit în funcția de președinte la 24 de ore după demisia surpriză a lui Nursultan Nazarbayev. El va exercita restul mandatului prezidențial care expiră în aprilie 2020.

Preia, astfel, o funcție exercitată doar de Nursultan Nazarbayev de când Kazahstanul de când a ieșit din Uniunea Sovietică, la începutul anilor 1990, odată cu prăbușirea blocului. Kassym-Jomart Tokayev a propus apoi schimbarea numelui Astanei în onoarea primului președinte.

Astana, care înseamnă „capitală” în Kazahstan, a devenit capitala țării din 1997. Anterior, capitala fusese la Almaty, încă centrul comercial al țării cu cea mai mare concentrare de populație.

Alte orașe care și-au schimbat numele

Când încă exista Uniunea Sovietică, pe teritoriul Rusiei de astăzi autoritățile au redenumit Königsberg și au ales numele Kaliningrad, după Mikhail Kalinin, unul dintre liderii revoluției bolșevice.

De asemenea, Stalingrad a devenit Volgograd după moartea lui Stalin în 1953.

În Germania, Karl Marx Stadt a devenit Chemnitz în 1990 după reunificarea țării.

Mai mult de 100 de orașe din India și-au schimbat numele de la sfârșitul dominației britanice, cum ar fi trecerea de la Madras la Chennai.

Capitala Republicii Democrate Congo a fost redenumită în anii 1960 și a trecut de la Leopoldville, numele unui rege belgian, la Kinshasa, numele unui sat care exista în aceeași zonă.

În Mozambic, capitala a fost numită Maputo după independența țării în 1975. Până atunci, era cunoscută sub numele de Lourenço Marques, numele u

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI