Țara care ridică toate restricțiile de pandemie: ”Au trecut 561 de zile. A venit timpul să ne întoarcem la viața normală”

de: Anca Lupescu
24 09. 2021

O țară a decis să renunțe la toate restricțiile de pandemie. Autoritățile au luat decizia ca cetățenii să se reîntoarcă la o viață normală.

Țara care revine la normal. A ridicat toate restricțiile

După 561 de zile de pandemie, țara redeschide total societatea, începând de sâmbătă și pune capăt restricțiilor luate pentru împiedicarea răspândirii covid-19.

Autoritățile din Norvegia au luat decizia de a renunța la orice restricție covid-19 care a limitat interacțiunile sociale și au afectat afacerile și economia țării.

”Au trecut 561 de zile de când am introdus cele mai dure măsuri din Norvegia pe timp de pace (…) Acum a venit timpul să ne întoarcem la viața normală de zi cu zi”, a spus premierul Erna Solberg într-o conferință de presă.

Restricțiile rămase vor fi ridicate sâmbătă, de la ora 16:00, iar decizia de a renunța la distanțarea socială înseamnă că sectoarele cultural și sportiv vor putea folosi sălile la capacitatea maximă, în timp ce restaurantele și cluburile de noapte se redeschid la capacitate maximă.

Premierul Erna Solberg a anunțat că primii trei pași ai planului în patru etape privind renunțarea la restricții erau deja implementați. Pasul final a fost amânat de mai multe ori din cauza îngrijorărilor privind rata de infectare cu covid-19.

„Pe scurt, acum putem trăi normal. Mulțumesc foarte mult, Norvegia”, a spus premierul.

Aproximativ 76% din cetățenii norvegieni au primit cel puțin o doză de vaccin anti covid-19, iar 67% din populație a fost vaccinată completă.

Ce se întâmplă în România

Între timp, în 54 de localități din România, rata de infectare de 6 la mia de locuitori pe ultimele 14 zile s-a depășit.

Școlile vor funcționa doar online în acest scenariu. Cea mai mare incidență este în Cătina, județul Cluj, unde rata este de 12,08 la mie.

Următoarea localitate este tot în Cluj, Ploscoș, cu o rată de 9,66 la mia, urmată de Șeica Mică (Sibiu) – 9,48, Pojejena (Caraș-Severin) – 9,47, Bârsana (Maramureș) – 9,1 și Bara (Timiș) – 9,06.

Sunt șapte localități care au rata de infectare mai mare de 8 la mie, iar 14 localități au o rată de 7 cazuri la mia de locuitori.

În acest contest, școlile se vor închide, iar elevii vor participa doar online la cursuri.