Țara care își lasă cetățenii fără curent electric 3 ore pe zi, la iarnă. Ce alte restricții se impun

de: Ionuț Vieru
09 10. 2022

Creșterea prețurilor își spune cuvântul, iar o țară are de gând să-și lase cetățenii fără curent electric în fiecare zi, timp de trei ore. Și în România se vorbește despre măsuri drastice pentru reducerea consumului de energie.

Restricții energetic în Europa

Francezii sunt îndemnați să reducă mai multe consumul de energie, autoritățile spunându-le să păstreze o temperatură în casă de 19 grade Celsius. Totodată, aparatele electrocasnice ar trebuie folosite în afara orelor de vârf pentru a face economie la curent cât mai mult.

De asemenea, autoritățile britanice avertizează că britanicii ar putea rămâne fără curent electric trei ore în fiecare zi din cauza prețurilor mari la energie. Acestea au explodat, după ce gigantul rus Gazprom  a scăzut dramatic livrarea de gaze naturale în Europa.

Întreruperile ar urma să se facă la orele de vârf. Cu toate acestea, consumatorii vor fi preveniți din timp. Locuitorii din Marea Britanie, doar unele zone, vor fi anunțați cu o zi înainte. Curentul se va tăia, în intervale de timp diferite pentru fiecare regiune, timp de trei ore.

Autoritățile spun că, per total, întreruperile ar genera o reducere de 5% al consumului de electricitate al țării. Și în România se vorbește despre măsuri drastice pentru reducerea consumului de energie.

Românii primesc banii plătiţi în plus pe facturile de la energie electrică, în februarie 2023

Potrivit ANRE, românii care fac economie la energie electrică în acest an comparativ cu 2021 şi se încadrează în noile plafoane vor primi înapoi, la începutul anului viitor.

”În aceeași Ordonanță 27 (care stabilește tarifele la energia electrică pentru anul 2022), există o prevedere care spune că după ce închidem anul 2022, dacă o anumită categorie și-a redus consumul și se încadrează în altă categorie – deci nu a beneficiat de plafon pentru consumul din 2022, pentru că a avut un consum de peste 300 de kilowați oră în 2021, dar și-a redus consumul în 2022 și a coborât sub 300 de kWh – în baza consumului din 2022, va primi, în februarie 2023, banii plătiți în plus. Vor fi restituite sumele de către furnizori. Există prevedere”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE.

Facturile la energie electrică vor fi calculate în funcție de consumul lunar al kilowaților, fără raportare la consumul de anul trecut, a precizat premierul. Românii care consumă între 0-100 KWh vor avea de plătit 0.68 lei/kWh cu TVA, iar cei care consumă între 100,01-300 kWh vor avea de plătit 0,80 lei/kWh.