Țara care cere Rusiei finalul războiului din Ucraina. Ce măsură a luat împotriva rușilor

de: Cătălina Burghelea
26 02. 2022

Acțiunile președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei, din ultimele zile, au șocat o lume întreagă. Statele membre NATO au anunțat sancțiuni extrem de dure pentru Rusia, după ce armata de la Moscova a atacat pe trei fronturi țara vecină cu România. Un apel de încetare a războiului a venit din partea multor lideri de stat, iar acum o altă țară cere Rusiei să pună capăt operațiunii militare din Ucraina.

În a treia zi de război, Rusia este rugată să înceteze asaltul Ucrainei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat, vineri, oprirea avansului armatei sale în Ucraina în așteptarea negocierilor cu Ucraina, însă, operațiunile au fost reluate după ce guvernul de la Kiev ar fi refuzat discuțiile, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Un consilier prezidențial ucrainean a negat, la primele ore ale zilei de sâmbătă, că țara lui a refuzat să negocieze. Cu toate acestea, atacul asupra Kievului a continuat. Sâmbătă dimineață, s-au auzit noi explozii în diferite zone ale capitalei.

Turcia, apel la Vladimir Putin

Ca urmare a conflictului Rusia-Ucraina, o țară îi cere lui Vladimir Putin încetarea războiului. Este vorba despre Turcia. Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a stat de vorbă, sâmbătă, prin telefon cu omologul său rus, Serghei Lavrov, ocazie cu care a cerut Rusiei să pună capăt operațiunii militare din Ucraina.

Erdogan condamnă invazia rusă

Oficialul turc i-a transmis lui Serghei Lavrov că o nouă escaladare a tensiunilor militare nu „folosește nimănui”. De altfel, Turcia a calificat, în mai multe rânduri, drept „inacceptabilă” invazia Rusiei din Ucraina. La rândul său, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a transmis condoleanțe victimelor atacurilor din Ucraina și le-a urat însănătoșire grabnică răniților, în timpul unei discuții telefonice cu liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

Deoarece Turcia este stat membru NATO, președintele turc Erdogan a reproşat, vineri, atât Alianţei Nord-Atlantice, cât şi Uniunii Europene (UE) lipsa unei „acţiuni hotărâte” împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia.

Statul turc susţine integritatea teritorială a Ucrainei, a anunțat liderul de la Ankara. Joi, Turcia a fost rugată să închidă strâmtoarea Bosfor pentru navele de război ruseşti.

Solidaritate internațională pentru Ucraina

Pe măsură ce asaltul Rusiei asupra Ucrainei continuă, unele dintre cele mai emblematice repere ale lumii au fost iluminate în albastru și galben – culorile drapelului ucrainean – pentru a arăta sprijinul pentru această țară: Clădirea Empire State din New York, Ochiul Londrei, Poarta Brandenburg din Berlin sau Turnul Eiffel din Paris.

Oamenii fug din calea bombardamentelor

Aproximativ 100.000 de refugiați au intrat în Polonia din Ucraina, de la începutul invaziei rusești, a declarat, sâmbătă, un polițist de frontieră polonez.

„Ieri a fost o zi record, ofițerii grăniceri au primit peste 47.000 de persoane în direcția spre Polonia. Îi vom ajuta pe toți, nu vom lăsa pe nimeni fără ajutor. Încă o dată, toate serviciile poloneze lucrează împreună”, se arată într- un tweet atribuit comandantului șef al gărzii, potrivit CNN.

Înaltul Comisar adjunct al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Kelly Clements, a afirmat, sâmbătă, că peste 120.000 de persoane au părăsit Ucraina, în timp ce 850.000 au fost strămutate în interiorul țării. Acesta a adăugat că până la 4 milioane de ucraineni ar putea pleca, dacă situația se va înrăutăți.